x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrisoarea deschisă a unui multimiliardar american către politicienii SUA: Taxaţi-i pe bogătaşi!

Scrisoarea deschisă a unui multimiliardar american către politicienii SUA: Taxaţi-i pe bogătaşi!

15 Aug 2011   •   13:50
Scrisoarea deschisă a unui multimiliardar american către politicienii SUA: Taxaţi-i pe bogătaşi!

Intr-o scrisoare deschisa adresata clasei politice americane si publicata de cotidianul New York Times, multimiliardarul Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata la 50 de miliarde de dolari, indeamna la taxarea suplimentara a averilor bogatasilor, care sunt taxati, practic, la niveluri de doua, trei ori mai mici decat cetateanul de rand.

'In ultimul timp, conducatorii nostri ne-au solicitat pentru un sacrificiu comun. Pe mine insa m-au crutat. Am verificat ce s-a intamplat si cu alti prieteni de-ai mei, cu averi considerabile. Si acestea au ramas neatinse...

Unii dintre noi sunt manageri de investitii, care castiga miliarde zi cu zi, dar ni se permite sa ne clasificam venitul ca fiind realizat pentru interesul public. Si taxat ca atare. O astfel de binecuvantare ne vine din partea unor legiuitori de la Washington, care se simt obligati sa ne protejeze. E bine sa ai prieteni in locuri inalte.

In 2010, facturile mele fiscale federale au fost de 6.938.744 dolari. Suna a o multime de bani. Dar ceea ce am platit eu, de fapt, a reprezentat numai 17,4 la suta din veniturile impozabile, un procent mai mic decat cel platit de oricare altul dintre 20 de persoane angajate in birourile noastre. Sarcina lor fiscala a variat de la 33 la suta la 41 la suta si a fost in medie de 36 la suta.

Daca faci bani cu bani, asa cum fac multi dintre prietenii mei, taxele platite de acestia statului vor fi mult mai mici decat cele platite de angajatul obisnuit. In 2010, circa 80 la suta din veniturile guvernamentale au provenit din impozitul pe venit personal si impozitele pe salarii. Mega-bogatii au platit impozitul pe profit la o rata de 15 la suta pe cele mai multe din veniturile lor, dar nu platesc practic nimic din impozitele pe salarii. Lucrurile stau altfel pentru clasa de mijloc: este taxata cu 15-25 la suta din venitul realizat intr-un an, dupa ce a platit, in prealabil, si impozitul pe salariu.

Din 1992, IRS (n.n. - temutul fisc american) a compilat datele din declaratiile de avere ale celor mai bogati 400 de americani. In 1992, venitul impozabil total era de 16,9 miliarde dolari, pentru care s-au platit impozite federale de 29,2 la suta din aceasta suma. In 2008, venitul total impozabil a crescut la 90,9 miliarde dolari, in medie 227, 4 milioane pentru fiecare cel mai bogat din top 400, dar rata a scazut la 21,5 la suta.

Politicienii nostri si-au propus reducerea deficitului bugetar cu cel putin 1.500 de miliarde in urmatorii zece ani. Este vital, dar trebuie mai mult de atat. Si se poate. Ar trebui coborate taxele platite de 99,7% dintre contribuabili si redusa contributia angajatului la impozitul pe salarii.

Avem in schimb 239.883 de contribuabili care au facut cel putin un milion de dolari in 2009, iar aproape patru la suta dintre acestia au realizat chiar mai mult de 10 milioane. Taxati-i cum se cuvine. Si va garantez ca veniturile bugetare vor creste.

Eu si prietenii mei am fost protejati suficient de mult de un Congres prieten cu miliardarii. E timpul ca guvernul nostru sa faca ceva daca vorbeste despre sacrificiu comun.'

×
Subiecte în articol: warren buffett miliardari