x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrisorile lui Osama ben Laden arată că acesta a condus Al-Qaida ca un om de afaceri

Scrisorile lui Osama ben Laden arată că acesta a condus Al-Qaida ca un om de afaceri

de Mediafax    |    04 Mai 2012   •   14:00
Scrisorile lui Osama ben Laden arată că acesta a condus Al-Qaida ca un om de afaceri

Osama ben Laden si-a petrecut ultimii ani framantandu-se cum sa isi mentina reteaua terorista activa, planuind atacuri de amploare, fiind obsedat de detalii si studiind CV-urile candidatilor care doreau sa promoveze in Al-Qaida, informeaza MEDIAFAX, care citeaza Financial Times.

Intr-o scrisoare din 2010 gasita in ascunzatoarea sa din Pakistan, una dintre cele 17 scrisori publicate joi de o institutie privata din cadrul Academiei Militare americane West Point, ben Laden cere sa vada CV-ul "detaliat si intreg" al lui Anwar al-Awlaki. Cetatean american de origine yemenita, al-Awlaki a fost comandant regional Al-Qaida si imam (lider religios) in Yemen, celebru pentru retorica sa incendiara si talentul in utilizarea Internetului pentru recrutarea de membri.

In august 2010, cand acesta aspira sa devina liderul Al-Qaida in Yemen, ben Laden i-a cerut unuia dintre "fratii" sai sa ii trimita CV-ul imamului, pentru ca sa poata sa inteleaga de ce americanul este recomandat sa ocupe acest post. "Am vrea sa primim mai multe asigurari", scria ben Laden.

Al-Awlaki, care pare ca a obtinut, pana la urma, pozitia pentru care a aplicat, a fost vizat ulterior de Statele Unite si ucis intr-un atac cu un avion fara pilot, aprobat de catre presedintele american Barack Obama, in 2011.

Scrisorile lui ben Laden dezvaluie ca liderul Al-Qaida era, in acelasi timp, detasat si izolat de necesitatea de a se ascunde, incercand in mod constant sa isi conduca organizatia de la distanta, din complexul de la Abbottabad. Detaliile date publicitatii de Statele Unite il prezinta in situatii apropiate de ridicol, inclusiv faptul ca era atat de atent cu imaginea sa incat isi vopsea parul grizonant, utilizand vopsea "Just for Men".

Publicarea scrisorilor face parte dintr-o serie de evenimente politice si de informare, fiind date publicitatii de catre administratia si echipa de campanie a lui Obama cu scopul de a sublinia succesul operatiunii in care liderul retelei teroriste a fost ucis, cu un an in urma.

×
Subiecte în articol: eveniment terorism al-qaida osama ben laden