x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrutin istoric în Myanmar, în urma căruia Aung San Suu Kyi ar trebui să intre în Parlament

Scrutin istoric în Myanmar, în urma căruia Aung San Suu Kyi ar trebui să intre în Parlament

de Mediafax    |    01 Apr 2012   •   08:12

Alegatorii birmani voteaza duminica in cadrul unui scrutin partial istoric, care ar trebui sa-i permita opozantei Aung San Suu Kyi sa intre in Parlament, dupa 15 ani in care a fost consemnata la domiciliu, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

Alegatorii au inceput sa voteze la ora locala 6.00 (2.30, ora Romaniei) in capitala Rangoon.

Un total de 45 de mandate sunt in joc, iar pentru 44 candideaza Liga Nationala pentru Democratie (LND) a lui Suu Kyi: 37 de mandate in Camera inferioara a Parlamentului, sase in Camera superioara si doua in Camere regionale.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, considerata pana in urma cu doi ani inamicul public numarul unu de junta aflata atunci la putere, este considerata favorita la Kawhmu, o circumscriptie rurala situata la doua ore de mers de Rangoon, unde infrunta verdictul urnelor pentru prima data in viata sa.

Guvernul, format din fosti militari reformatori sositi la putere in urma cu un an, incearca sa arate ca reformele sale politice sunt sincere si pot justifica ridicarea sanctiunilor occidentale care afecteaza economia tarii.

La finalul unui proces de tranzitie fara violenta si sub controlul armatei, aceasta noua echipa i-a propus lui Suu Kyi sa se integreze in esichierul politic oficial. Conform tuturor analistilor, Guvernul are interes sa o vada pe opozanta triumfand in alegeri sub privirea comunitatii internationale.

×
Subiecte în articol: alegeri Myanmar vot aung san suu kyi