x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrutin prezidențial strâns în Nigeria, desfășurat într-un climat tensionat

Scrutin prezidențial strâns în Nigeria, desfășurat într-un climat tensionat

23 Feb 2019   •   17:00
Scrutin prezidențial strâns în Nigeria, desfășurat într-un climat tensionat

Actualul preşedinte Muhammadu Buhari şi rivalul său, omul de afaceri milionar şi fost vicepreşedinte Atiku Abubakar sunt principalii candidaţi ai scrutinului prezidenţial ce se desfăşoară sâmbătă în Nigeria, cea mai mare economie a Africii şi una din principalele producătoare de petrol nerafinat, informează AFP şi Reuters. 

Cursa electorală strânsă şi tensionată are loc într-o atmosferă de dezordine administrativă şi în contextul unor ameninţări la adresa securităţii în multe locuri din ţară. În urmă cu o săptămână, amânarea alegerilor a fost anunţată cu doar cinci ore înaintea deschiderii secţiilor de votare şi există preocupări, din acest motiv, privind o participare redusă la vot în cele aproximativ 120.000 de secţii de voturi deschise. 

Analiştii consideră că rezultatul este dificil de anticipat. 

Pentru a fi ales din prima rundă, câştigătorul trebuie să obţină, pe lângă majoritatea voturilor exprimate, cel puţin 25% din voturi în două treimi din cele 36 de state ale federaţiei, plus teritoriul capitalei federale, Abuja. În caz contrar, o a doua rundă va fi organizată într-o săptămână. Pe buletinele de vot sunt înscrişi peste 70 de candidaţi. Rezultatele sunt, de obicei, anunţate în termen de 48 de ore de la încheierea votării. 

Buhari (76 de ani), fost general ales ulterior preşedinte, candidat din partea Partidului Progresist, luptă pentru un al doilea mandat în fruntea statului african cu cea mai mare populaţie. El a mai condus ţara şi în timpul dictaturilor militare din anii 1980 şi se bucură de un sprijin puternic, aproape fanatic, în nordul ţării, de unde provine. Buhari ar putea beneficia de explozia demografică din această regiune, dar şi de pe urma promisiunilor de combatere a corupţiei, făcute în timpul campaniei electorale. 

Atiku (72 de ani), om de afaceri milionar, provenind la rândul său din nordul ţării, a făcut carieră în sudul creştin, în special în Lagos, şi rămâne candidatul clasei medii şi superioare care în mod tradiţional votează în număr redus. Fiind milionar, a trezit în electorat multe suspiciuni privind originea averii sale şi a fost acuzat de corupţie, dar se bucură de mai multă încredere în privinţa chestiunilor economice, acesta promiţând, de altfel, în campanie să crească rolul sectorului privat. 

De la învingător, alegătorii nigerieni aşteaptă redinamizarea economiei aflată în recesiune din 2016-2017, combaterea corupţiei endemice şi securizarea numeroaselor regiuni ale ţării, pradă grupărilor armate sau bandelor criminale. 

Tot sâmbătă au loc alegeri parlamentare pentru ocuparea celor 360 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi a celor 109 din Senat. 

Deşi secţiile de vot trebuiau să se deschidă la ora 8:00, în mai multe localităţi, în special în Lagos şi Abuja, materialele electorale nu erau pregătite la ora prevăzută, ceea ce a dus la formarea de cozi. 

Opoziţia a acuzat partidul aflat la putere de organizarea unei "fraudei masive", ceea ce sugerează că rezultatele ar putea fi contestate în justiţie sau prin producerea de violenţe, estimează AFP. 

Violenţele au făcut deja 233 de victime în Nigeria din octombrie anul trecut, potrivit observatorului SBM Intelligence, iar Centrul Nigerian de Comunicare în domeniul Crizelor (alcătuit din reprezentanţi ai agenţiilor de securitate) a identificat 12 state drept focare de violenţă potenţială. 

Aproximativ 12 rachete au fost trase asupra oraşului Maiduguri, capitala statului Borno, bastionul lui Muhammadu Buhari, în dimineaţa zilei de sâmbătă, provocând moartea unei persoane şi 20 răniţi în rândul soldaţilor care luptă împotriva insurgenţei grupării islamiste Boko Haram.Vineri, Ciad a declarat pentru AFP că a trimis 500 de militari în Nigeria pentru a sprijin lupta forţelor guvernamentale împotriva jihadiştilor. 

Nigeria are o populaţie de 190 de milioane de locuitori, dintre care 87 trăiesc într-o sărăcie extremă, cifre care cresc zilnic, iar situaţia de securitate s-a înrăutăţit în ultimii ani, multe regiuni fiind caracterizate de instabilitate.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Nigeria scrutin prezidential