x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scurt istoric al pirostriilor regale

Scurt istoric al pirostriilor regale

de Irina Cristea    |    28 Apr 2011   •   11:46
Scurt istoric al pirostriilor regale
Sursa foto: /Reuters

Regele Edward al VIII-lea a trebuit să divorţeze pentru a se putea însura cu femeia iubită. Prinţul Charles a avut de aşteptat aproape 25 de ani ca să-i spună "I do" dragostei sale de-o viaţă. Prinţesa Margaret nu şi-a găsit niciodată fericirea după ce a debutat cu stângul în viaţa matrimonială, nepermiţându-i-se să se mărite cu bărbatul de care era îndrăgostită şi pe care nu l-a uitat niciodată.

Cam aşa arată o scurtă retrospectivă a nunţilor regale de la începutul secolului al XX-lea până  în prezent. O istorie matrimonială presărată cu scandaluri, divorţuri, amanterii, dar şi iubiri care-au durat o viaţă.

162778-untitled-1.jpgAprilie 1923
George, duce de York şi fiu al regelui George al V-lea, se căsătoreşte cu Lady Elisabeth Bowes Lyon. Tatăl său i-a acordat deplina libertate în a-şi alege mireasă, lucru cu atât mai important cu cât Elisabeth nu făcea parte din nici o familie regală. Mariajul a fost considerat un important gest de deschidere şi de moderaţie a familiei regale. Elisabeth a devenit regină în 1936, după abdicarea regelui Edward al VII-lea şi înscăunarea lui George al VI-lea.

Lady Elisabeth Bowers Lyon a acceptat cererea în căsătorie a prinţului George abia după o serie de refuzuri. Nu se considera pregătită să facă faţă îndatoririlor presupuse de intrarea în familia regală. S-a lăsat, până la urmă, înduplecată, în ideea că va reuşi, până la urmă, să fie soţia prinţului care ocupa locul al doilea în succesiunea la tron. Nu se aştepta să devină vreodată regină.

162779-untitled-1.jpgIunie 1937
Cea mai scandaloasă nuntă din familia regală a fost, fără îndoială, cea dintre Edward, fost rege şi prinţ de Wales, şi americana Wallis Simpson. De dragul mondenei şi şarmantei (dar deloc frumoasei) femei pe care n-a putut-o face regină pentru că avea deja la activ două divorţuri, Edward al VIII-lea a renunţat la coroană în ianuarie 1936, iar fratele său, George, i-a succedat la tron. Edward şi Wallis s-au căsătorit în vara anului 1937. Ceremonia a avut loc departe de Regatul Unit – în Franţa, într-un castel de pe Valea Loarei.

162780-untitled-1.jpgNoiembrie 1947
Sărbătoare mare pentru britanici. Prinţesa moştenitoare Elisabeth se căsătorea cu prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei la faimoasa Westminster Abbey. Nu era doar un mariaj reu­şit din punct de vedere al alianţelor dintre două familii de sânge albastru, ci şi o căsătorie din dragoste. Cei doi s-au cunoscut în 1934, la cununia prinţesei Marina a Greciei (verişoara lui Philip) cu ducele de Kent (unchiul lui Elisabeth).

162783-untitled-1.jpgMai 1960
Sora reginei Elisabeta a II-a se mărită cu Antony Armstrong-Jones, devenit, ulterior, conte de Snowdown. Mariajul dintre prinţesa Marga­ret şi Antony a durat 18 ani.

162784-untitled-1.jpg

 

 

 

Noiembrie 1973
Unica fiică a reginei Elisabeta a II-a, prinţesa Anne, se căsătoreşte, cu mare pompă, cu căpitanul Mark Phillips. După 19 ani şi doi copii (Peter, născut în 1977, şi Zara, născută în 1981), căsnicia s-a destrămat.

162785-untitled-1.jpg

 

 

Iulie 1981
Are loc cea mai urmărită nuntă din lume – cea dintre prinţul moştenitor Charles şi tânăra Diana Spencer. Ceremonia a avut loc la Catedrala St. Paul şi a fost cea mai fastuoasă văzută vreodată de supuşii Coroanei. Diana a de­ve­nit o emblemă a familiei regale britanice, iar popularitatea sa a depăşit-o de-a lungul anilor pe cea a reginei. Dia­na şi Charles au avut doi fii – prinţul William şi prinţul Harry. Pompa de la nuntă a fost egalată doar de scanda­lul de la divorţul convenit în 1995 şi pronunţat în 1996.

162786-untitled-1.jpgIulie 1986
Fratele mai mic al lui Charles, prinţul Andrew, duce de York, se căsătoreşte cu "o fată din popor" – fâşneaţa Sarah Ferguson. Doi ani mai târziu se năştea prinţesa Beatrice, iar în 1990 venea pe lume prinţesa Eugenie. Poreclită "Fergie", Sarah a fost una dintre figurile foarte populare ale familiei regale, o prinţesă cu care oamenilor de rând le venea foarte uşor să se identifice. Mariajul celor doi s-a încheiat însă în 1992 după ce presa de scandal a publicat fotografii în care Sarah apărea în braţele americanului John Bryan.

162787-untitled-1.jpgDecembrie 1992
Prinţesa Anne se recăsătoreşte. Mirele este viceamiralul Timothy Laurence, ceremonia având loc în apropiere de Castelul Baltimore (Scoţia). Au ales Scoţia pentru că Biserica Angliei nu le permitea persoanelor divorţate să se recăsătorească în lăcaşele sale de cult. Anne a devenit al doilea membru al familiei regale care se recăsătoreşte după un divorţ. Precedentul fusese stabilit în 1905 de Victoria, mare ducesă de Hesse.

162788-untitled-1.jpgIunie 1999
Mezinul reginei Elisabeta a II-a, prinţul Edward, se căsătoreşte cu specialista în relaţii publice Sophie Rhys-Jones. Cei doi devin conte şi contesă de Wessex. În 2004 se naşte primul lor copil, o fetiţă bo­tezată destul de complicat – Louise Alice Elisabeth Mary Mountbatten-Windsor.

162789-untitled-1.jpg

 

 

Aprilie 2005
La aproape zece ani de la divorţul de Diana, prinţul Charles îşi duce la altar iubita de-o viaţă cu care de-a lungul timpului avusese o relaţie mai mult sau mai puţin licită. Nunta dintre moştenitorul Coroanei şi divorţata Camilla Parker-Bowles a avut loc la capela St. George.

Echilibru
Prinţul William şi Kate Middleton îşi unesc destinele la zece ani de la începutul poveştii lor de dragoste. Doar o scurtă despărţire le-a "umbrit" relaţia, din care au lipsit scandalurile, fotografiile compromiţătoare sau zvonurile privind existenţa unei "terţe părţi".

×
Subiecte în articol: nunta regala