x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scutul antirachetă american, desfăşurat în Coreea de Sud în următoarele 8-10 luni! China şi Rusia se opun

Scutul antirachetă american, desfăşurat în Coreea de Sud în următoarele 8-10 luni! China şi Rusia se opun

04 Noi 2016   •   09:41
Scutul antirachetă american, desfăşurat în Coreea de Sud în următoarele 8-10 luni! China şi Rusia se opun
Sursa foto: JUERGEN DANNENBERG

SUA îşi vor desfăşura sistemul avansat antirachetă THAAD în Coreea de Sud până în opt-zece luni, în pofida obiecţiilor persistente din partea Chinei şi Rusiei, a anunţat vineri un responsabil militar american, citat de France Presse.

Seulul şi Washingtonul au convenit să desfăşoare sistemul antirachetă Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) după o serie de tiruri cu rachete ale Coreii de Nord, consecutive celui de-al patrulea test nuclear efectuat în ianuarie.

Această decizie a fost denunţată de Phenian şi a afectat relaţiile între Seul şi Beijing.

China consideră această desfăşurare iminentă drept o tentativă a SUA de a-şi etala puterea în regiune şi de a-i afecta propriile capacităţi balistice.

Rusia acuză de asemenea Washingtonul că vrea să facă o demonstraţie de forţă în regiune.

Generalul Vincent Brooks, comandant al forţelor americane în Coreea de Sud (USFK), a declarat în cursul unui seminar că THAAD ar urma să fie amplasat în următoarele opt-zece luni şi va fi mai important decât sistemul desfăşurat în prezent pe insula Guam, în Pacific, potrivit unui purtător de cuvânt al USFK, Kim Yong-Kyu.

Există voci la Seul care consideră că ţara lor ar trebui să se doteze cu propriul arsenal nuclear pentru a asigura un echilibru cu Nordul. Dar, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, generalul Brooks a estimat că această eventualitate "ar complica" considerabil situaţia în regiunea Asia-Pacific. AGERPRES

×
Subiecte în articol: scut antiracheta coreea de sud China Rusia sua