x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scutul antirachetă: Prins între Beijing şi Washington, Seulul încearcă să tragă de timp

Scutul antirachetă: Prins între Beijing şi Washington, Seulul încearcă să tragă de timp

09 Iun 2017   •   11:20
Scutul antirachetă: Prins între Beijing şi Washington, Seulul încearcă să tragă de timp
Sursa foto: U.S. Army/commons.wikimedia.org

Nimeni nu a crezut vreodată că ar fi uşor de instalat un scut antirachetă american controversat în Coreea de Sud; prins între opoziţia acerbă a Beijingului şi insistenţa Washingtonului, noul preşedinte sud-coreean trage de timp, comentează AFP vineri. 

Seulul a îngheţat în această săptămână desfăşurarea sistemului antirachetă THAAD ('Terminal High Altitude Area Defense') după o virulentă campanie a Chinei, care a alternat represaliile economice cu proteste diplomatice. 

Această îngheţare, care afectează politica de securitate regională a Washingtonului, este justificată oficial de necesitatea unei noi evaluări cuprinzătoare privind impactul instalării scutului asupra mediului. Dar, potrivit analiştilor, aceasta este o manevră a preşedintelui de centru stânga Moon Jae-In pentru a ieşi din această încurcătură diplomatică moştenită de la şefa statului conservatoare destituită, Park Geun-Hye. 
Beijingul estimează că puternicul radar este susceptibil să reducă eficienţa propriilor sale sisteme de rachete. Washingtonul consideră că scutul este un element esenţial al apărării regionale împotriva agresiunii nord-coreene. Seulul încearcă să împace cele două poziţii ireconciliabile. 

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: scut antiracheta thaad