x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se cere reabilitarea lui Wass Albert

Se cere reabilitarea lui Wass Albert

05 Feb 2004   •   00:00

Mai multe asociatii maghiare organizeaza o actiune care are ca scop reabilitarea criminalul de razboi Wass Albert, condamnat in 1946 pentru instigare la uciderea unor romani.

Criminalul de razboi Wass Albert, condamnat la moarte in anul 1946 de Tribunalul Poporului Cluj, va fi in centrul atentiei unei actiuni de reabilitare organizate de asociatia Carpatok Nep (Poporul Carpatilor), cu sediul la Budapesta.

SPRIJIN DIN ROMANIA. Membrii acesteia vor organiza in perioada 20-21 februarie, in Ungaria si in patru orase din Romania (Cluj-Napoca, Targu-Mures, Satu-Mare si Miercurea-Ciuc), o lectura simultana cu durata de 15 minute din opera scriitorului Wass Albert. In Romania, actiunea va fi sprijinita de Organizatia Tinerilor Maghiari din Ardeal. Presedintele organizatiei, Soos Sandor, a declarat ca, pe langa reabilitarea lui Wass, se doreste si introducerea operei lui in manualele scolare. Se mizeaza si pe sprijinul unor personalitati din viata publica transilvaneana. Condamnat la moarte pentru instigarea la uciderea, in 1940, a unor romani din satele Sucutard si Muresenii de Campie, Wass Albert nu a putut fi si executat. El a fugit in Ungaria, apoi in Germania, pentru ca anul 1952 sa-l gaseasca in SUA.

A S A S I N A T E L E .
Sentinta din martie 1946 il incrimineaza pe Wass pentru a fi ordonat executarea a cinci oameni, dintre care unul a fost ulterior eliberat, dar ceilalti patru, doi barbati si doua femei, nu au scapat cu viata. Trupurile celor patru, "vinovati" de simplul fapt de a fi fost romani intr-un Ardeal de Nord ocupat de armata horthista, au fost deshumate in 1946, de satenii din comuna clujeana Taga. In sentinta se mai arata ca Wass Albert a dispus si asasinarea preotului greco-catolic Andrei Bujor din Muresenii de Campie si a familiei acestuia, iar alti 11 oameni au fost executati in casa parohiala. Trupurile acestora au fost aruncate intr-o groapa comuna, chiar in curtea casei.

Viata unui poet-criminal
Wass Albert, nobil transilvanean, a fost si scriitor, si poet. S-a nascut in anul 1908 in Ungaria, dar pamanturile sale au devenit parte a Romaniei dupa anul 1920. A murit in anul 1996, in Florida. In ochii maghiarilor, el este apreciat pentru opera sa literara si activitatea sa politica. Copiii lui Wass - Huba, Miklos, Vid, Endre si Geza - au trimis o scrisoare de felicitare asociat iei Carpatok Nep, multumindu-le pentru intentia lor de reabilitare a memoriei tatalui lor.

×
Subiecte în articol: externe wass albert wass albert