x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se întoarce roata? Grecia ar putea cere Germaniei daune de război de peste 100 de miliarde de euro!!!

Se întoarce roata? Grecia ar putea cere Germaniei daune de război de peste 100 de miliarde de euro!!!

12 Sep 2012   •   20:40
Se întoarce roata? Grecia ar putea cere Germaniei daune de război de peste 100 de miliarde de euro!!!

Grecia ar putea prezenta Germaniei o nota de plata extrem de piperata, sub forma de reparatii pentru crimele de razboi comise de nazisti pe teritoriul elen in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Ministrul elen de Finante a anuntat formarea unei comisii de experti care, pana la finalul anului, are sarcina de a evalua cuantumul acestor datorii.

Spre deosebire de alte state, care au primit daune de razboi din partea Germaniei, Grecia nu a beneficiat de astfel de recompense, in ciuda Acordului de la Paris, din 1946, care obliga Berlinul la plata unor daune in cuantum de 86 de miliarde de lire sterline catre Atena.

Adjunctul sefului finantelor elene, Christos Staikouras a declarat ca "aceasta decizie ramane valabila din punctul nostru de vedere. Grecia nu a renuntat niciodata la drepturile sale", chiar daca a admis ca "trebuie sa fim realisti si sa nu entuziasmam foarte usor".

Totodata, oficial, Grecia a solicitat statului german returnarea comorilor arheologice jefuite de nazisti, in timpul ocupatiei, din insulele Creta si Samos, dar si din zone din nordul tarii.

Pe de alta parte, diplomatia germana a anuntat ca o astfel de solicitare din partea Greciei "nu se justifica", in timp ce Curtea Internationala de Justitie de la Haga a formulat o decizie conform careia statul german nu poate fi actionat in justitie pentru plata unor eventuale daune de catre Grecia.

×
Subiecte în articol: germania comori nazisti daune datorii grecia