x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 238.000 de miliarde de litri de apă s-au evaporat în vestul Americii de Nord. Seceta a făcut ca scoarţa pământului să se înalţe

238.000 de miliarde de litri de apă s-au evaporat în vestul Americii de Nord. Seceta a făcut ca scoarţa pământului să se înalţe

29 Aug 2014   •   15:01
238.000 de miliarde de litri de apă s-au evaporat în vestul Americii de Nord. Seceta a făcut ca scoarţa pământului să se înalţe

Seceta care afectează vestul Americii de Nord a făcut ca scoarţa pământului să se înalţe, arată un nou studiu. Analizând aceste date, cercetătorii au putut estima că 238.000 de miliarde de litri de apă s-au evaporat în ultimele 18 luni.

Scoarţa pământului este mai elastică decât s-ar crede, spun cercetătorii. Aceasta se lasă atunci când este apăsată de o greutate enormă, dar se şi înalţă atunci când acea greutate (apa evaporată) dispare.

Institutul de Oceanografie din San Diego a putut estima cantitatea de apă pierdută de continentul nord-american măsurând înălţarea scoarţei terestre cu ajutorul sitemelor GPS.

Analizând datele, aceştia au observat că vestul Statelor Unite ale Americii s-a înălţat în ultimele 18 luni cu aproape patru milimetri. Efectul este mai pronunţat în California, unde înălţarea este de 1,3 centimetri.

Potrivit autorităţilor americane, 70% din vestul SUA suferă de secetă. Situaţia este critică în California, unde jumătate de stat se află în condiţii de secetă extremă. 

×
Subiecte în articol: seceta seceta sua