x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SECRET BANCAR/Raiurile fiscale fac concesii serioase

SECRET BANCAR/Raiurile fiscale fac concesii serioase

de Sînziana Stancu    |    13 Mar 2009   •   00:00
SECRET BANCAR/Raiurile fiscale fac concesii serioase

Guvernele unor paradisuri fiscale europene sunt dispuse să cedeze presiunilor OCDE, privind revizuirea secretului bancar.



Lichtenstein, principatul din Alpi trecut pe "lista neagră" a ţărilor "necooperante în materie fiscală şi judiciară" a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), alături de alte paradisuri fiscale de "calibru" asemănător, ca Monaco şi Andorra, pune "noi baze" pentru păstrarea secretului bancar. Şeful statului, prinţul Alois (foto), a anunţat ieri că principatul "se va conforma normelor OCDE de cooperare" şi va comunica, la cererea autorităţilor străine, informaţii despre conturile bancare în cazuri de fraudă şi evaziune fiscală. Clauza păstrării secretului bancar, ce i-a permis micului stat să atragă importante sume în băncile sale, nu va fi însă abandonată total, ci doar adaptată cerinţelor OCDE. 

EXEMPLU DE URMAT
Şi premierul liberal al principatului Andorra, Albert Pintat, a semnat un proiect de lege care prevede ridicarea secretului bancar, potrivit acordurilor bilaterale de schimb de informaţii fiscale cu alte state, la solicitarea acestora. Dacă va fi aprobată de Guvern şi Parlament, legea va intra în vigoare în luna noiembrie. Principatul Monaco nu s-a exprimat încă. În schimb, Belgia a anunţat ieri că "va relaxa" şi ea legea secretului bancar, pentru o mai bună cooperare cu alte ţări în lupta împotriva delictelor fiscale şi a terorismului alimentat cu bani "negri". În schimb, America a primit ieri o lovitură grea din partea Elveţiei, unde se vor îndrepta petroliştii de partea cealaltă a Atlanticului, care îşi vor stabili sediile companiilor lor în "ţara cantoanelor", pentru că aceasta le oferă o fiscalitate mult mai scăzută decât cea a preşedintelui Barack Obama.

×
Subiecte în articol: externe