x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul de stat Mike Pompeo ordonă diplomaţilor americani să nu se întâlnească cu opozanţii iranieni

Secretarul de stat Mike Pompeo ordonă diplomaţilor americani să nu se întâlnească cu opozanţii iranieni

08 Ian 2020   •   14:24
Secretarul de stat Mike Pompeo ordonă diplomaţilor americani să nu se întâlnească cu opozanţii iranieni

Secretarul de stat Mike Pompeo a transmis tuturor misiunilor diplomatice ale SUA ordinul de a nu se întâlni cu grupuri iraniene de opoziţie fără aprobare specială, deoarece ar putea exacerba astfel tensiunile cu regimul de la Teheran, afirmă miercuri CNN.

Televiziunea menţionează o telegramă trimisă de Pompeo, a cărei existenţă a fost dezvăluită în premieră de Bloomberg. CNN a reuşit să obţină o copie, în care Pompeo arată că "multe grupuri iraniene de opoziţie din exil încearcă frecvent să contacteze oficiali ai SUA, pentru a primi cel puţin aparenţa unui sprijin tacit şi pentru a-şi spori vizibilitatea şi ponderea". Şeful diplomaţiei americane observă că multe astfel de grupuri "au folosit în trecut sau folosesc în prezent mijloace violente în sprijinul obiectivelor lor politice" şi apreciază că "un contact direct al guvernului SUA cu astfel de grupuri s-ar putea dovedi contraproductiv pentru obiectivul nostru politic de obţinere a unui acord cuprinzător cu regimul iranian, care să răspundă comportamentului destabilizator al acestuia".

Despre telegramă s-a aflat abia după atacul cu dronă ordonat de preşedintele american Donald Trump; în urma operaţiunii de vinerea trecută, a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani. Instrucţiunile lui Pompeo au fost trimise la începutul săptămânii în curs, iar referirea la tentativele de contact diplomatic a fost făcută după ce administraţia de la Washington a refuzat să îi acorde ministrului iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, viza pentru participarea la lucrările ONU de la New York.

Secretarul de stat menţionează explicit mai multe grupări iraniene, inclusiv Mujahedeen-e-Khalq (MEK), despre care John Bolton, fost consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, afirma că reprezintă o "opoziţie viabilă" la actualul regim de la Teheran. Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump, s-a întâlnit luna trecută cu grupări apropiate de MEK, care s-a aflat în trecut pe lista organizaţiilor considerate teroriste de Statele Unite. MEK l-a plătit pe Bolton pentru discursuri în numele organizaţiei şi l-a angajat la un moment dat pe Giuliani.

Departamentul de Stat nu a răspuns solicitării CNN de a comenta telegrama.

Oficialii din administraţia Trump nu au prezentat recent niciun fel de iniţiative diplomatice faţă de Iran, deşi au susţinut că sunt dispuşi să facă astfel de paşi, reaminteşte CNN. Pe tot parcursul anului trecut, Iranul nu a dat curs comentariilor preşedintelui american, care s-a arătat dispus să se întâlnească cu conducerea de la Teheran. Zarif a afirmat însă public că ar putea discuta un schimb de prizonieri cu SUA.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: mike pompeo sua iran