x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general al NATO a afirmat că Berlinul este în raza de acțiune a rachetei de croazieră a Rusiei

Secretarul general al NATO a afirmat că Berlinul este în raza de acțiune a rachetei de croazieră a Rusiei

12 Noi 2018   •   19:19
Secretarul general al NATO a afirmat că Berlinul este în raza de acțiune a rachetei de croazieră a Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA. 

''Aceste rachete de croazieră sunt mobile. Ele sunt greu de detectat. Pot fi dotate cu focoase nucleare'', a declarat Stoltenberg, acuzând Moscova că încalcă Tratatul INF privind rachetele cu rază de acţiune intermediară, semnat în 1987. 

Rusia insistă că racheta SSC-8 are o rază de acţiune mai mică de 500 de km şi că se înscrie în cadrul prevederilor INF, care interzice rachetele cu rază de acţiune între 500 de km şi 5.500 de km. 

Berlinul s-ar afla în raza de acţiune a unei rachete cu o bătaie de 500 de km, trasă din Kaliningrad, o enclavă rusească ce se învecinează cu Polonia şi Lituania, dar care se află la o distanţă mai mare de 1.000 de km de teritoriul rusesc propriu-zis. 

Luna trecută, preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat intenţia de a se retrage din tratatul INF, acuzând Rusia că nu se conformează acordului. 

Potrivit lui Stoltenberg, SUA au prezentat Rusiei peste 30 de obiecţii formale pe această temă, datând din timpul preşedinţiei lui Barack Obama. 

Membri europeni ai NATO, inclusiv Germania, au susţinut aderarea la tratat şi soluţionarea diferendelor prin intermediul dialogului. 

Stoltenberg a indicat că nu crede că anunţul lui Trump va duce la noi arme nucleare în Europa. ''NATO nu intenţionează să staţioneze noi rachete nucleare în Europa'', a mai spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

AGERPRES

×