x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general al NATO cere Rusiei „să-şi retragă trupele” din estul Ucrainei

Secretarul general al NATO cere Rusiei „să-şi retragă trupele” din estul Ucrainei

30 Oct 2019   •   20:50
Secretarul general al NATO cere Rusiei „să-şi retragă trupele” din estul Ucrainei
Sursa foto: flickr.com

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut miercuri Rusiei „să-şi retragă trupele” din estul separatist al Ucrainei, la o zi după retragerea soldaţilor ucraineni şi a rebelilor proruşi dintr-un sector-cheie de pe linia frontului, informează AFP şi Reuters.

„NATO spune foarte clar că Rusia are o responsabilitate specială în punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk şi că trebuie să-şi retragă toate trupele, toţi ofiţerii din estul Ucrainei şi să înceteze să mai destabilizeze” acest teritoriu, a declarat Stoltenberg, aflat într-o vizită la Odesa, în sudul Ucrainei.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că furnizează arme separatiştilor proruşi şi dispune de militari detaşaţi în estul Ucrainei, unde aproape 13.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului cu cinci ani în urmă.

Moscova respinge cu vehemenţă orice implicare militară în Donbas, în pofida constatărilor făcute de numeroase media.

Sub impulsul noului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, care a promis să restabilească pacea, Kievul şi separatiştii au început marţi retragerea trupelor într-un mic sector de pe linia frontului, în localitatea Zolote din regiunea Lugansk.

Condiţie prealabilă a unui summit de pace cu Rusia, această operaţiune a suscitat în Ucraina temeri privind „capitularea” în faţa Moscovei.

„Salutăm toate eforturile vizând reducerea tensiunilor, retragerea trupelor şi asigurarea unei rezolvări paşnice a conflictului în estul Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg, lăudând în acelaşi timp „eforturile de pace” ale lui Zelenski.

„Dar ştim că mai este un drum lung de parcurs pentru că există încă încălcări ale armistiţiului”, şi-a nuanţat el declaraţia într-o conferinţă de presă în portul Odesa, unde patru nave NATO se află în prezent.

Stoltenberg se află într-o vizită de două zile în Ucraina, într-un demers de „a arăta sprijinul NATO pentru Ucraina” în conflictul său cu Rusia, care în 2014 a anexat peninsula ucraineană Crimeea. El urmează să se întâlnească joi la Kiev cu preşedintele Zelenski şi să pronunţe un discurs în faţa deputaţilor ucraineni.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: kiev Rusia nato