x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general al ONU avertizează Turcia împotriva trimiterii de trupe în Libia

Secretarul general al ONU avertizează Turcia împotriva trimiterii de trupe în Libia

04 Ian 2020   •   21:00
Secretarul general al ONU avertizează Turcia împotriva trimiterii de trupe în Libia

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat vineri, fără să menţioneze explicit Turcia, că "orice sprijin străin acordat părţilor aflate în război" în Libia "nu va face decât să agraveze un conflict şi să complice eforturile pentru o soluţie paşnică", relatează AFP.


Vizând clar o eventuală intervenţie militară turcă în Libia în sprijinul Guvernului de uniune naţională (GNA) cu sediul la Tripoli, Antonio Guterres a subliniat într-un comunicat că "încălcările continue ale embargoului asupra armelor impus de Consiliul de Securitate nu fac decât să înrăutăţească lucrurile".

Într-un raport recent al experţilor ONU însărcinaţi să controleze aplicarea acestui embargou instaurat în 2011, Turcia, în profitul GNA, ca şi Iordania şi Emiratele Arabe Unite, pentru mareşalul Khalifa Haftar care încearcă din aprilie să cucerească Tripoli, sunt acuzate de multiple încălcări.

"Un strict respect al embargolui este esenţial pentru a crea un mediu favorabil încetării ostilităţilor", a insistat Antonio Guterres, reînnoindu-şi "apelurile la o încetare a focului imediată în Libia şi revenirea la dialog politic de către toate părţile".

Deputaţii turci au aprobat joi o moţiune care îi permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să trimită militari în Libia în sprijinul GNA, ale cărui trupe luptă împotriva forţelor mareşalului Haftar.

Scufundată în haos de la prăbuşirea lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este pradă luptelor de influenţă. Două autorităţi îşi dispută controlul: GNA recunoscut de ONU şi un guvern şi un parlament în estul libian sub controlul mareşalului Haftar.

www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: antonio guterres