x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general al ONU cere ieşirea din impas în Orientul Mijlociu

Secretarul general al ONU cere ieşirea din impas în Orientul Mijlociu

de Marina Constantinoiu    |    21 Sep 2011   •   16:39

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut, miercuri, un efort international pentru a se pune capat "impasului' din Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor pe tema cererii de admitere in organizatie a unui stat palestinian, relateaza AFP.
In discursul sau din deschiderea Adunarii Generale anuale a ONU, Ban a promis ca Natiunile Unite vor face eforturi pentru a face ca procesul de pace israelo-palestinian sa progreseze. "Trebuie sa iesim din impas in Orientul Mijlociu', le-a spus secretarul general al ONU sefilor de state si de guverne prezenti la New York, printre care se numara si presedintele SUA, Barack Obama si presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. "Suntem de acord de multa vreme asupra faptului ca palestinienii merita un stat al lor. Israelul are nevoie de securitate. Si unii si altii vor pacea', a declarat acesta. "Promitem sa depunem eforturi fara incetare pentru a ajuta la obtinerea acestei paci gratie unui acord negociat', a spus Ban.
Abbas a anuntat intentia sa de a cere admiterea la ONU a unui stat palestinian, dupa discursul sau prevazut pentru vineri in fata Adunarii Generale. Israelul se opune cu putere acestui demers, iar sustinatorul sau principal, SUA, a promis ca va folosi dreptul sau de veto in Consiliul de Securitate pentru a se opune solicitarii.
Israelul si SUA afirma ca infiintarea statului palestinian nu poate rezulta decat in urma negocierilor directe intre cele doua parti.
Principalele puteri ale lumii sunt angajate de mai multe zile intr-o activitate diplomatica intensa pentru a incerca sa evite o confruntare la Consiliul de Securitate.
Pe de alta parte, Ban a rugat donatorii de fonduri ai organizatiei mondiale sa nu-si tempereze generozitatea, in ciuda crizei.
Ban a lansat acest apel dupa ce a enumerat cele cinci provocari majore carora trebuie sa le faca fata, potrivit lui, comunitatea internationala: o dezvoltare care sa respecte mediul, prevenirea conflictelor, construirea unei lumi mai sigure, sustinerea tarilor in tranzitie si imbunatatirea conditiilor de trai ale femeilor si copiilor.

×