x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general ONU cere acces umanitar imediat în Ghouta Orientală

Secretarul general ONU cere acces umanitar imediat în Ghouta Orientală

12 Mar 2018   •   20:03
Secretarul general ONU cere acces umanitar imediat în Ghouta Orientală

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni Consiliului de Securitate al ONU acces umanitar imediat în Ghouta Orientală, în Siria, apel lansat în cursul unei prezentări privind neaplicarea unui armistiţiu cerut în urmă cu 15 zile de către acelaşi Consiliu, relatează AFP. 

Este 'urgent să permitem evacuări în scop umanitar' în această zonă de la periferia Damascului, a subliniat Antonio Guterres. Fără a cita Rusia, el a cerut de asemenea 'tuturor statelor' să se asigure că armistiţiul este aplicat şi că ajutorul internaţional ajunge la civilii din Siria. 

Franţa a cerut Rusiei 'să pună capăt băii de sânge' în Siria, a declarat luni ambasadorul francez la ONU François Delattre, în timp ce SUA au elaborat un nou proiect de rezoluţie pentru un armistiţiu imediat. 

'Rusia poate opri baia de sânge', a declarat jurnaliştilor diplomatul francez. 'Ştim că Rusia, ţinând cont de influenţa sa asupra regimului, de participarea sa la operaţiuni', are capacitatea de a convinge regimul prin toate presiunile necesare să oprească această ofensivă terestră şi aeriană' împotriva Ghoutei Orientale, a adăugat el. 

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a criticat de asemenea rolul Rusiei în neaplicarea armistiţiului cerut de Consiliul de Securitate. 'Trebuie să luăm măsuri şi este timpul să acţionăm', a subliniat ea, anunţând lansarea unui nou text privind un armistiţiu în Siria. Textul proiectului de rezoluţie este 'simplu, obligatoriu' şi 'nu permite nicio eludare', a adăugat ea. 

Ofensiva regimului sirian, care vizează preluarea controlului asupra întregii enclave rebele de la periferia capitalei, s-a soldat, începând cu 18 februarie, cu 1.144 de morţi, între care 240 de copii, şi peste 4.400 răniţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

AGERPRES

×