x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secrete de dictator. Laburiştii britanici se tem că fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, ar putea dezvălui secrete compromiţătoare pentru ei

Secrete de dictator. Laburiştii britanici se tem că fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, ar putea dezvălui secrete compromiţătoare pentru ei

de Sînziana Stancu    |    20 Noi 2011   •   21:00
Secrete de dictator. Laburiştii britanici se tem că fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, ar putea dezvălui secrete compromiţătoare pentru ei

Saif, fiul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, a fost prins in noaptea de vineri spre sambata aproape de linia de frontiera cu Nigerul, unde inceca sa fuga din calea rebelilor aflati pe urmele lui de saptamani intregi. Cand "rebelii" l-au prins, era speriat si resemnat. Le-a cerut combatantilor sa il impuste in cap, ca pe tatal lui. Nu-si dorea sa fie judecat de noile autoritati libiene, pentru ca stie ca il asteapta pedeapsa cu moartea. Cand a simtit ca latul se strange in jurul lui, s-a spus ca ar fi cerut Curtii Penale Internationale sa se predea.

Ieri s-a aflat ca Saif (39 de ani) a fost tradat "din interior", dupa cum a dezvaluit presa straina. "Primiseram in­formatii de la cineva care se ocupa de protectia lui Saif al-Islam. Ne spu­se­se ca urma sa fuga in Niger. Am plecat cu doua echipaje, unul din Zenten si celalalt din Barguen. Pre­ga­ti­seram o ambuscada si tocmai i-am auzit venind. Am observat doua ma­sini, cu sase persoane la bord, inclusiv Saif al-Islam. Au opus putina re­zis­tenta si am reusit sa ii arestam", a ex­plicat Al-Ajmi al-Atiri, seful unei bri­gazi a CNT (Consiliul National de Tranzitie, noua conducere libiana) din orasul Zenten. "Saif al-Islam nu a incercat sa ne ofere bani, ci ne-a ce­rut sa il impuscam in cap si sa ii ducem corpul la Zenten", a precizat el, spunand ca, in momentul cap­tu­ra­rii, Saif era ranit la o mana, avand trei degete amputate si le spusese com­batantilor ca fusese ranit intr-un atac al NATO, la jumatatea lui oc­tom­brie. Tot ieri, membrii CNT i-au ho­ta­rat soarta: Saif va fi judecat in Libia, desi, potrivit Sky News, CPI cere extradarea lui, astazi urmand sa se decida acest lucru, cu procurorul CPI, care va veni la Tripoli. Saif al-Islam este acuzat de CPI de crime im­potriva umanitatii, iar Uniunea Eu­ro­peana si Statele Unite cer ex­tra­darea fiului fostului lider libian pentru a fi judecat de instanta internationala.

Prinderea lui Saif a fost bine pri­mita de comunitatea internationala. Totusi, britancii se tem ca Saif ar pu­tea acum sa dezvaluie secrete stanje­ni­toare pentru clasa politica, mai les pentru laburisti. In anii cand studia la Londra, Saif si-a facut relatii pana la Buckingham. Printul Andrew, de pilda, devenise un oaspete frecvent la Tripoli, fiind "ambasadorul comercial" al lui Muammar Gaddafi, iar pentru Saif a jucat chiar si rolul de gazda la Palatul Buckingham si la Castelul Windsor, dupa cum dezvaluie Daily Mail.

Si lordul Powell, fostul consilier al premierilor britanici Margaret Thatcher si John Major, a profitat de regimul Gaddafi, prezidand o companie de constructii care avea contracte cu Libia. Lordul Mandelson a fost unul din oaspetii lui Saif, cu care a discutat despre soarta teroristului care a provocat tragedia de la Lockerbie, Abdelbaset Al Megrahi, care a fost mai tarziu eliberat din inchisoare din motive de sanatate.

Dar cele mai apropiate legaturi cu regimul Gaddafi se pare ca le-a avut fostul premier britanic Tony Blair. In august 2003, Tripoli a decis sa ofere compensatii victimelor atentatului de la Lockerbie, recunoscand implicarea Libiei in acea tragedie. Dupa cinci zile, Blair introducea la ONU o rezolutia pentru ridicarea sanctiunilor aplicate Libiei, iar in anul urmator il imbratisa pe colonelul Gaddafi intr-un cort in apropiere de Tripoli, inaintea discutiilor despre relatiile bilaterale ale celor doua tari.

Diploma de doctorat, contra donatii grase
O alta posibila legatura intre Laburistii britanii si regimul lui Gaddafi a fost descoperita astazi, cand s-a aflat ca un important donator pentru partid, omul de afaceri Imran Khand, care a alimentat fondurile acestuia cu peste 50.000 de lire sterline, i-ar fi aranjat lui Saif obtinerea diplomei de doctorat in economie, la prestigioasa London School of Economics (LSE). Potrivit Daily Mail, lucrurile s-ar fi petrecut astfel: Khand i-a fost prezentat lui Saif de catre o oficialitate a LSE, care i-a sugerat mai tarziu ca ar dori o donatie din partea lui, pentru universitate. Strategia a mers. Saif si-a obtinut diploma de doctorat, in ciuda faptului ca fusese acuzat ca o plagiase, iar dupa cateva saptamani LSE a primit o donatie de 1,5 milioane de lire sterline din partea lui. Profesorul David Held, directorul Centrului pentru Guvernare Globala al LSE si consilierul neoficial al lui Sail al-Islam, a fost cel care a solicitat donatia si i l-a prezentat pe Khand lui Gaddafi, dupa ce omul de afaceri il angajase in calitate de consultant, platindu-l cu 3.000 de lire sterline pe luna.

×