x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şefa diplomaţiei europene, acuzată că are la dispoziţie “o armată” de 500 de şoferi

Şefa diplomaţiei europene, acuzată că are la dispoziţie “o armată” de 500 de şoferi

de Istvan Deak    |    04 Iul 2013   •   10:37
Şefa diplomaţiei europene, acuzată că are la dispoziţie “o armată” de 500 de şoferi

Controversata şefă a serviciului diplomatic al UE, Catherine Ashton, se confruntă cu noi acuzaţii privind irosirea banilor europeni, după ce au apărut informaţii că serviciul condus de aceasta are angajaţi aproape 500 de şoferi, dintre care unul plătit cu peste 62.000 de lire sterline pe an, relatează Daily Mail.

Cifre oficiale

Serviciul diplomatic european deţine în prezent aproape 500 de şoferi pentru a transporta oficialii europeni între întâlniri, dintre care mulţi primesc salarii generoase, după cum indică cifrele prezentate în Parlamentul European.

Baroneasa Ashton, al cărei salariu depăşeşte 328.000 de lire sterline pe an, este în prezent cel mai bine plătită femeie politician din lume, venitul său fiind similar cu cel al preşedintelui american Barack Obama.

Ashton are la dispoziţie, de asemenea, o maşină blindată cu doi şoferi şi o locuinţă luxoasă la Bruxelles.

Cifrele indică, totodată, că şoferii din subordinea serviciului diplomatic european au parcurs circa 49.000 de kilometri anul trecut fără a transporta vreun oficial.

Buget în creştere

Bugetul total al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) a crescut cu 5,7% anul trecut, până la 442 de milioane de lire sterline, dintre care contribuţia Marii Britanii a crescut la aproximativ 58 de milioane de lire.

Critici peste critici

Potrivit Daily Mail, dezvăluirile menţionate sunt stânjenitoare pentru Lady Ashton, care s-a confruntat până în prezent cu nemulţumiri la nivel diplomatic cu privire la prezenţa sa prea discretă pe scena mondială, apreciată drept “slăbiciune”.

Atât postul lui Catherine Ashton, cât şi cel de preşedinte al Consiliului European, deţinut de Herman Van Rompuy, sunt considerate de către critici o risipă de bani, notează Daily Mail.
Noile cifre indică că SEAE are 484 de şoferi, care deservesc 141 ambasade ale UE din întreaga lume şi Bruxellesul, dintre care cel mai bine plătit lucrează la Geneva.
Pe de altă parte, Lady Ashton a declarat că SEAE a fost nevoit să cumpere maşini blindate pentru deplasarea în zone periculoase, ceea ce justifică decizia de a aloca 182.000 de lire sterline doar pentru un singur vehicul.

Orchestrate

Gurile rele, citate de Daily Mail, vorbesc însă despre o posibilă campanie mediatică negativă orchestrată de lordul Mandelson, care ar complota pentru a o înlătura din funcţie pe şefa diplomaţiei europene. Există chiar zvonuri că aceasta ar fi fost pe punctul de a demisiona din cauza criticilor constante cu care se confruntă. Daily Mail susţine că Ashton a respins acuzaţiile care îi sunt aduse şi chiar ea l-a acuzat pe Mandelson că răspândeşte zvonurile.

×