x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful diplomaţiei germane, îngrijorat de credibilitatea SUA

Şeful diplomaţiei germane, îngrijorat de credibilitatea SUA

17 Feb 2018   •   13:09
Şeful diplomaţiei germane, îngrijorat de credibilitatea SUA

Şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu credibilitatea Administraţiei americane sub preşedinţia lui Donald Trump.

 

"Nu mai suntem siguri că mai recunoaştem America", a declarat Gabriel în a doua zi a Conferinţei de Securitate de la Munchen, înainte de discursul consilierului pentru securitate naţională al presedintelui american Donald Trump, H.R. McMaster. "America ar trebui masurata prin fapte, prin vorbe, prin postări pe Twitter?", a spus Sigmar Gabriel

In opinia lui, China şi Rusia obliga lumea liberală, occidentală, să acţioneze în această chestiune, iar SUA ar trebui, in acest context, să isi doreasca parteneriat mai strans cu Europa. "Nimeni nu ar trebui să încerce să dezbine UE, nici Rusia, nici China şi nici SUA", a subliniat Gabriel.

Potrivit ministrului german, la începutul lui 2018 comunitatea internaţională se confruntă cu o mulţime de provocări legate de securitate şi cu ameninţarea unor conflicte majore în diferite zone ale lumii. "Predictibilitatea şi credibilitatea sunt în prezent bunuri rare în relaţiile internaţionale", a spus Sigmar Gabriel.

Conflictul sirian s-a deplasat într-o direcţie ce presupune "un pericol acut de război pentru partenerii noştri apropiaţi", a spus şeful diplomaţiei germane cu referire la Turcia, membră a NATO. De asemenea, Jocurile Olimpice din Coreea de Sud pot doar temporar să oprească "escaladarea extrem de periculoasă din jurul programului de arme nucleare al Coreei de Nord", potrivit oficialului german.

Pretenţia Chinei pentru un rol de lider, utilizarea de către Rusia a puterii militare şi escaladarea naţionalismului şi protecţionismului constituie alte pericole, a mai spus Sigmar Gabriel. AGERPRES

×
Subiecte în articol: germania securitate europa america