x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful diplomației iraniene denunță „o nouă gafă” a Administrației Trump la ONU

Șeful diplomației iraniene denunță „o nouă gafă” a Administrației Trump la ONU

06 Ian 2018   •   14:00
Șeful diplomației iraniene denunță „o nouă gafă” a Administrației Trump la ONU

Şeful diplomaţiei iraniene a denunţat sâmbătă drept "o nouă gafă" decizia Administraţiei preşedintelui american Donald Trump de a aduce problema recentelor proteste din Iran în faţa Consiliului de Securitate al ONU, informează AFP. 

"Consiliul de Securitate a respins tentativa flagrantă a SUA de a-l deturna de la mandatul lui", a notat Mohammad Javad Zarif pe contul său de Twitter. 

"Majoritatea din Consiliu a subliniat necesitatea de a aplica în mod complet acordul nuclear (încheiat între Iran şi marile puteri în 2015) şi de a se abţine de la orice ingerinţă în probleme interne ale altor ţări. O altă gafă de politică externă a Administraţiei Trump", a adăugat el. 

SUA au pledat pentru organizarea, vineri, a unei reuniuni a Consiliului de Securitate cu privire la protestele care au avut loc în oraşe iraniene în timpul ultimei săptămâni şi care s-au soldat cu 21 de morţi. 

Însă această reuniune controversată a constituit ocazia pentru profunde divizări între Moscova şi Washington şi a provocat disensiuni între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate. 

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a avertizat vineri Iranul că lumea urmăreşte cu atenţie reacţia autorităţilor de la Teheran la manifestaţiile antiguvernamentale. "Regimul iranian calcă în picioare drepturile poporului", care cere încetarea susţinerii terorismului, a susţinut ea. 

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a insistat că este dreptul Iranului să îşi rezolve propriile probleme şi a acuzat SUA că "irosesc energia" Consiliului de Securitate. El a vorbit despre "pretexte fanteziste" pentru convocarea reuniunii şi despre "un amestec în treburile interne" ale Iranului. 

Rusia a fost susţinută în Consiliul de Securitate de ţări precum Bolivia, Etiopia sau Guineea. "Situaţia iraniană nu ameninţă stabilitatea regională", a declarat şi ambasadorul-adjunct al Chinei la ONU, Wu Haiteo. 

Dintre alţi membri permanenţi, Marea Britanie a considerat perfect legitimă o reuniune a Consiliului de Securitate asupra Iranului, însă Franţa s-a arătat mult mai prudentă.

AGERPRES

×