x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful NSA admite dezvăluirile lui Snowden: americanii, spionaţi la telefon!

Şeful NSA admite dezvăluirile lui Snowden: americanii, spionaţi la telefon!

03 Iul 2013   •   21:57
Şeful NSA admite dezvăluirile lui Snowden: americanii, spionaţi la telefon!

Şeful serviciilor secrete americane, James Clapper, a recunoscut, într-o scrisoare trimisă pe data de 21 iunie preşedintei Comisiei pentru Informaţii din Senat, Diane Feinstein, că a indus în eroare acest for afirmând că Agenţia Naţională de Securitate nu colectează date legate de comunicaţiile cetăţenilor americani.

Întrebat, în respectiva comisie, pe data de 12 martie, dacă NSA culege "datele a milioane sau a sute de milioane de americani", Clapper a răspuns: "Nu, nu cu bună ştiinţă".

Dar, după ce Edward Snowden a dezvăluit că NSA stochează metadatele (numărul de telefon apelat şi durata apelului) convorbirilor telefonice a milioane de americani, serviciile secrete americane au fost nevoite să recunoască public acest fapt.

"Aşadar, răspunsul meu a fost eronat şi îmi cer scuze", a menţionat Clapper în scrisoarea citată. "Acum pot sa fac public această rectificare, întrucât existenţa programului de colectare a metadatelor a fost declasificată", se apără şeful NSA.

Potrivit documentelor furnizate presei de Snowden, serviciile secrete americane folosesc mai multe programe de spionaj pentru supravegherea comunicaţiilor. Unul a fost implementat în anul 2006 pentru colectarea datelor apelurilor telefonice, nu şi a conţinutului acestora, un altul, cel denumit PRISM, fiind creat pentru interceptarea comunicaţiilor pe internet.

×