x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful NSA l-a lăsat perplex pe fostul ambasador al SUA în România, James Rosapepe:”Diplomaţii ne-au spus ce lideri europeni să spionăm!”

Şeful NSA l-a lăsat perplex pe fostul ambasador al SUA în România, James Rosapepe:”Diplomaţii ne-au spus ce lideri europeni să spionăm!”

03 Noi 2013   •   16:40
Şeful NSA l-a lăsat perplex pe fostul ambasador al SUA în România, James Rosapepe:”Diplomaţii ne-au spus ce lideri europeni să spionăm!”

Într-o neaşteptată întorsătură a situaţiei în ceea ce priveşte scandalul din jurul interceptărilor efectuate de Agenţia Naţională americană de Securitate (NSA), directorul acestei agenţii, generalul Keith Alexander, a aruncat "pisica" în curtea diplomaţiei americane. Astfel, el a dat vina pe diplomaţii americani, care ar fi ordonat interceptarea liderilor politici europeni.

Ruptură la nivel înalt?
Indicând o oarecare ruptură între Casa Albă şi serviciile secrete, şeful spionilor americani i-a acuzat pe “decidenţii politici” şi pe "diplomaţi" că au dictat ţintele care trebuie monitorizate, scrie The Guardian.
Într-un schimb de replici dur, fostul ambasador american în România, James Carew Rosapepe, i-a cerut lui Alexander să justifice actele de spionaj asupra aliaţilor Americii, informează sursa citată. Rosapepe, care a fost ambasador în România în mandatul preşedintelui democrat american Bill Clinton, şi acum este senator de Maryland, i-a cerut şefului NSA socoteală în legătură cu monitorizarea convorbirilor telefonice de pe telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel, scrie The Guardian.
"Mai în glumă, mai în serios, toţi spunem că toată lumea spionează pe toată lumea. Dar asta nu reprezintă o justificare pentru securitatea naţională", a spus diplomatul american.

Sarcastic
Alexander a răspuns tăios, susţinând că diplomaţii au avut rolul lor în indicaţiile privind activităţile de spionaj. “Este o întrebare foarte bună, de fapt, ca ambasador, aveţi parte din răspuns. Pentru că noi, serviciile secrete, nu venim cu solicitările, ci decidenţii politici vin cu solicitările”, a mai spus Alexander. "Unul dintre aceste grupuri ar fi, doar o secundă, să mă gândesc, oh, nu se poate... chiar ambasadorii", a adăugat,sarcastic, şeful NSA.

Nu s-a distrat deloc
Alexander a declarat că NSA a adunat informaţii atunci când i s-a cerut de către decidenţii politici, pentru a afla care sunt intenţiile liderilor altor ţări. “Dacă vrei să ştii care sunt intenţiile conducerii altor ţări, asta e calea”, a spus şeful NSA.
Schimbul de replici dintre cei doi a stârnit râsete din partea audienţei la Baltimore Council on Foreign Relations, dar nu pare a-l fi impresionat pe fostul ambasador, care a răspuns:”În general nu facem asta în societăţile democratice”, mai scrie The Guardian, care subliniază că este pentru prima oară când Alexander arată cu degetul către diplomaţii americani.
Anterior, secretarul american de Stat John Kerry a declarat că uneori serviciile secrete au acţionat ca “pe pilot automat”, fără cunoştinţa unor oficiali cu rang înalt din Administraţia Obama.

“Informaţii false”
Zilele trecute, în cadrul unei audieri în faţa Comisiei pentru  serviciile secrete a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Alexander a negat informaţiile apărute recent într-o serie de publicaţii europene, cum ar fi Le Monde, El Mundo şi l'Espresso despre interceptarea la scară largă a comunicaţiilor liderilor europeni de către agenţiile de informaţii americane.
“Aceste informaţii sunt absolut false”, a insistat directorul NSA, explicând că toate informaţiile “necesare pentru protejarea ţării şi desfăşurarea de operaţiuni militare”, SUA le primeau de la servicii de informaţii externe prietene.

Snowden, omul de la care a pornit totul
Informaţii potrivit cărora agenţiile de informaţii americane supraveghează electronic cetăţeni din alte ţări au fost date publicităţii în vară de un fost asistent tehnic al CIA, Edward Snowden, care s-a refugiat între timp în Rusia. În urma acestor dezvăluiri, care au bulversat opinia publică mondială, unele state au decis să-şi înăsprească politica în domeniul securităţii informaţiilor.
Germania şi Brazilia au declarat că vor obţine o rezoluţie a ONU cu privire la respectarea vieţii private care să includă şi Internetul.

×
Subiecte în articol: spionaj James Rosapepe edward snowden nsa