x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful Pentagonului cere ”anchetă exhaustivă” a bombardării spitalului din Afganistan

Șeful Pentagonului cere ”anchetă exhaustivă” a bombardării spitalului din Afganistan

03 Oct 2015   •   19:13
Șeful Pentagonului cere ”anchetă exhaustivă” a bombardării spitalului din Afganistan

Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a anunţat sâmbătă că o "anchetă exhaustivă" este în curs pentru a lămuri circumstanţele bombardării unui spital al organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere (MfF) din Kunduz, oraş în nordul Afganistanului, dar fără să confirme dacă atacul a fost realizat de forţe aeriene americane, informează AFP.

"O anchetă exhaustivă cu privire la acest incident tragic este în curs, în coordonare cu guvernul afgan", a spus Carter. Ministrul apărării SUA a subliniat că "forţele americane care sprijineau forţele de securitate afgane operau în apropiere, la fel ca şi talibanii". Atacul s-a soldat cu 16 morţi, dintre care nouă angajaţi ai MfF.

Între timp, medicilor care lucrau la spitalul din Kunduz nu le vine să creadă că li s-a putut întâmpla aşa ceva, scrie AFP. "Plâng cu lacrimi de sânge", spune medicul Shafiq Musadeq, rememorând noaptea de vineri spre sâmbătă, când colegi şi pacienţi au pierit în timpul bombardamentului. "Erau în interiorul spitalului, lucram cu alţi medici pentru a-i trata pe răniţi, în număr tot mai mare", din cauza luptelor care au avut loc în această săptămână în oraş între talibani şi forţele afgane, povesteşte Musadeq. Dintr-o dată, la două dimineaţa, "s-a prăvălit cerul peste noi", spune el.

Oroarea e cu atât mai mare cu cât reprezentanţi ai MfF insistă că, preventiv, au furnizat unor oficiali militari de la Kabul şi Washington coordonatele GPS ale spitalului, iar când au început bombardamentele, i-au sunat imediat şi i-au anunţat armata americană că spitalul este bombardat. Şi totuşi, spun medicii, carnagiul a continuat încă mai bine de jumătate de oră după apelurile disperate ale medicilor aflaţi în spital.

În acest context, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, a declarat sâmbătă că bombardarea spitalului din Kunduz este "de neiertat" şi ar putea fi o "crimă de război", transmit AFP şi Reuters. Zeid a cerut o anchetă aprofundată şi transparentă, insistând că, "dacă justiţia decide că a fost vorba de un act intenţionat, atunci raidul aerian asupra unui spital ar putea reprezenta o crimă de război". "Acest eveniment este profund tragic, de neiertat şi, posibil, criminal", a spus el, potrivit unui comunicat de presă.

×