x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful Pentagonului spune că se discută păstrarea unor trupe americane în nordul Siriei

Şeful Pentagonului spune că se discută păstrarea unor trupe americane în nordul Siriei

21 Oct 2019   •   13:46
Şeful Pentagonului spune că se discută păstrarea unor trupe americane în nordul Siriei
Sursa foto: SHEALAH_CRAIGHEAD / flickr.com

Secretarul Apărării din SUA, Mark Esper, a declarat luni că se discută opţiunea de a păstra unele trupe americane în părţi din nord-estul Siriei, în apropiere de câmpuri petroliere, alături de Forţele Democrate Siriene (SDF), pentru a se asigura că ţiţeiul nu ajunge sub controlul Statului Islamic (SI) sau al altor grupări, relatează Reuters.

Vorbind cu presa în timpul unei vizite în Afganistan, Esper a spus că, deşi este în desfăşurare retragerea din nord-estul Siriei, unele trupe se află în continuare alături de forţe partenere în apropiere de câmpurile petroliere şi că există discuţii ca unii militari să rămână acolo.

Esper a precizat că nu a prezentat încă această opţiune, dar că sarcina Pentagonului este de a analiza diferite variante.

Sâmbătă, Esper a declarat că toţi cei aproape 1.000 de militari care se retrag din nordul Siriei vor fi transferaţi în vestul Irakului pentru a continua campania împotriva luptătorilor Statului Islamic şi pentru 'a ajuta la apărarea Irakului'.

Joi, Turcia a fost acord, în urma discuţiilor cu vicepreşedintele american Mike Pence, să suspende timp de cinci zile ofensiva în nord-estul Siriei pentru a le permite luptătorilor kurzi să se retragă din 'zona de securitate' pe care Ankara vrea să o instituie la graniţa cu Siria.

Armistiţiul este destinat de asemenea să atenueze criza declanşată de decizia bruscă a preşedintelui Donald Trump de a-i retrage pe toţi cei 1.000 de militari americani din nordul Siriei, o măsură criticată la Washington şi în alte capitale drept o trădare a aliaţilor kurzi care au luptat alături de trupele americane împotriva jihadiştilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pentagon siria trupe americane