x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seism în California - O replică puternică, prognozată de seismologi, s-a produs vineri

Seism în California - O replică puternică, prognozată de seismologi, s-a produs vineri

05 Iul 2019   •   16:20
Seism în California - O replică puternică, prognozată de seismologi, s-a produs vineri

O replică seismică importantă a zguduit vineri dimineaţă sudul Californiei în timp ce locuitorii încă evaluau pagubele unui cutremur înregistrat cu o zi înainte, la 4 iulie, resimţit de peste 20 de milioane de persoane, cel mai puternic din regiune în ultimii 25 de ani, relatează Reuters.

Seismul de vineri, una dintre numeroasele replici prognozate de seismologi, s-a produs în aceeaşi regiune deşertică afectată de cutremurul de joi. Replica, înregistrată la ora locală 4:07, a avut magnitudinea 5,4, iar epicentrul a fost stabilit la o distanţă de circa 18 kilometri vest de Searles Valley, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Peste 80 de replici au fost consemnate după cutremurul major produs joi, cu magnitudinea 6,4. Seismul, cu epicentrul localizat în apropiere de oraşul Ridgecrest, în regiunea Searles Valley, la doar 8,7 km adâncime, s-a resimţit din Los Angeles până în Las Vegas, a declarat Lucy Jones, seismolog la USGS.

''Sunt de aşteptat numeroase replici'', a declarat Jones, joi, în faţa reporterilor. ''Cred că şansele de a avea o magnitudine 5 este probabil mai mare de 50-50'', a indicat ea.

Marea parte dintre locuitorii din zonă şi-au petrecut sărbătoarea de 4 iulie - Ziua Naţională a SUA - făcând curăţenie în urma seismului.

Cutremurul de joi s-a soldat cu câteva cazuri de persoane rănite, iar două locuinţe au luat foc din cauza ţevilor de gaze care s-au rupt, au anunţat autorităţile.

Mai multe fisuri au apărut în deşertul Mojave Desert, trecătorii oprind maşinile pentru a face fotografii cu acestea.

Seismul de joi s-a produs la circa 180 de kilometri nord-est de Los Angeles, în jurul orei 10:30.

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat joi că situaţia este "sub control" în sudul Californiei în urma seismului cu magnitudinea 6,4.

California este situată în aşa-numitul cerc de foc al Pacificului şi este frecvent zdruncinată de cutremure.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cutremur california