x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Semnalul Al Jazeera este bruiat de serviciile de securitate libiene

Semnalul Al Jazeera este bruiat de serviciile de securitate libiene

21 Feb 2011   •   16:23

Postul de televiziune qatarez Al-Jazeera a acuzat, luni, serviciile de informaţii libiene că îi bruiază semnalul în Libia, ţară zguduită, de la 15 februarie, de manifestaţii contra regimului politic al colonelului Moumammar Kadhafi, aflat la putere de 42 de ani, relatează AFP.

“Am reuşit, cu ajutorul companiilor specializate, să localizăm sursa bruiajului, care a început la 2 februarie şi coincide cu relatarea evenimentelor din Libia”, a anunţat postul de televiziune prin satelit, într-un comunicat citat de AFP. Potrivit postului, semnalul este bruiat dintr-o clădire din sudul capitalei Tripoli, care ar fi unul dintre sediile serviciilor secrete libiene. Clădirea se află în faţa spitalului Salahendin, din cartierul cu acelaşi nume, din districtul Hadhba al-Khadra. Pe de altă parte, site-ul Internet al postului este imposibil de accesat de pe teritoriul Libiei, adaugă AFP.

Semnalul postului a fost bruiat în timpul mişcărilor de protest din Egipt, care au dus la plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak la 11 februarie, mişcare de protest pe care Al-Jazeera a relatat-o pas cu pas. În primele zile ale protestelor, Al-Jazeera a fost împiedicată să relateze de la faţa locului.

Îngrijorarea internaţională pe fondul tensionării situaţiei din Libia este în creştere, Statele Unite şi Uniunea Europeană avertizându-şi cetăţenii în legătură cu deplasările în această ţară, dar şi condamnând violenţele la adresa protestatarilor, în timp de autorităţile de la Tripoli avertizează cu privire la iminenţa unui război civil.

Potrivit organizaţiei Human Rights Wach, cel puţin 230 de persoane ar fi murit în ultima săptămână în Libia. Situaţia din această ţară pare, în prezent, cea mai gravă din regiune, însă manifestări de protest au marcat sfârşitul săptămânii, şi în Bahrein, Maroc sau Yemen.

Şeful statului libian, colonelul Muammar Kadhafi, se află la putere de 42 de ani şi, după cum a declarat fiul său, Saif al-Islam Gaddafi, este pregătit să se opună protestatarilor, până la capăt, "până la ultimul glonţ". Într-o declaraţie la televiziunea de stat din Libia, preluată de majoritatea televiziunilor internaţionale de ştiri, fiul colonelului Kadhafi a admis că Poliţia şi Armata au făcut câteva greşeli, dar a insistat că numărul victimelor nu ar fi atât de mare, cât relatează presa internaţională. El a adăugat că autorităţile acceptă discuţii despre democraţie şi drepturi ale populaţiei, dar, dacă protestele continuă, libienii vor plânge sute de mii de victime; nu doar 200 de victime, ca acum. “Libia nu este Egiptul sau Tunisia”, a insistat Saif al-Islam, cu referire la renunţarea la putere a preşedintelui Egiptului şi a celui tunisian, în urma protestelor de stradă.

Potrivit Al Jazeera, discursul a fost urmat de noi violenţe pe străzile din Tripoli, între protestatari şi susţinătorii lui Khadafi. BBC relatează că focuri de armă s-au auzit până în zori pe străzile capitalei Libiei, iar protestatarii s-au retras pe parcursul zilei. Presa internaţională menţionează că informaţiile sunt greu de obţinut sau confirmat, în condiţiile în care autorităţile au limitat comunicaţiille. CNN, de exemplu, nu a primit acordul să relateze din Libia, dar ţine legătura cu medici sau martori oculari. Casa Albă a atras atenţia cu privire la violenţele din Libia şi a cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi, iar miniştrii de Externe din Uniunea Europeană urmează să prezinte o declaraţie de condamnare a violenţelor. France Presse face un bilanţ al valului de contestare socială şi politică fără precedent cu care se confruntă Africa de Nord şi Orientul Mijlociu în ultimele două luni.

LIBIA: Bilanţul manifestaţiilor nu încetează să crească, depăşind, luni dimineaţă, 230 de morţi potrivit Human Rights Watch, în timp ce Seif Al-Islam, fiul colonelului Muammar Kadhafi, a cărui plecare este cerută de manifestanţi, a recunoscut că ţara este în pragul războiului civil.

Potrivit martorilor oculari din Tripoli, sediul unei televiziuni şi al unui post de radio publice au fost atacate. Posturi de poliţie şi "sala poporului", o importantă clădire guvernamentală din centrul capitalei, au fost incendiate.

YEMEN: Preşedintele Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani, a dat asigurări că nu va pleca decât prin "intermediul urnelor", în timp ce mii de persoane manifestau la Sanaa şi bilanţul confruntărilor de la Aden (est) între protestatari şi forţele de ordine a crescut la 12 morţi luni dimineaţă.

BAHREIN: Opozantul şiit în exil Hassan Machaimaa, judecat în absenţă pentru terorism, a anunţat de la Londra că se va întoarce marţi la Manama, unde mii de persoane ocupau în continuare Piaţa Perlei pentru a cere schimbarea regimului.

IRAK: Un adolescent a fost ucis şi alţi 48 de manifestanţi au fost răniţi duminică seara în confruntările cu forţele de ordine la Suleimaniyeh, al doilea oraş ca mărime din Kurdistanul irakian, teatrul unor incidente sângeroase în ultimele cinci zile.

SUDAN: Preşedintele Omar el-Bashir nu va candida pentru un alt mandat la viitoarele alegeri prezidenţiale, a anunţat luni un oficial din cadrul Partidului Naţional al Congresului (NCP, aflat la putere), dând asigurări că această decizie nu are de-a face cu valul de contestaţii din lumea arabă.

MAROC: Mii de marocani au manifestat duminică în numeroase oraşe din ţară în favoarea reformelor politice ce limitează prerogativele regelui. Aceste prime proteste au fost urmate de violenţe.

TUNISIA: Autorităţile de la Tunis au cerut, duminică, Riyadului să îl extrădeze pe fostul preşedinte Zine El Abidine Ben Ali, acuzat de implicare "în mai multe crime grave", şi au cerut informaţii despre starea sa de sănătate sau "eventualul său deces". Mii de tunisieni au manifestat pentru a cere demisia Guvernului de tranziţie după o nouă săptămână de instabilitate.

IRAN: O mobilizare masivă a poliţiei a împiedicat orice reuniune antiguvernamentală importantă la Teheran. Site-uri ale opoziţiei au menţionat confruntări între poliţie şi protestatarii ieşiţi în stradă. Puterea a anunţat că a arestat-o pentru scurt timp pe fiica fostului preşedinte Rafsandjani printre manifestanţi.

EGIPT: Băncile s-au redeschis, iar muncitorii de la Misr Filature şi Tissage, cea mai mare uzină din Egipt, şi-au reluat activitatea duminică, în timp ce militarii s-au arătat ameninţători în ultimele zile în faţa tulburărilor sociale.

×