x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Senatul american a adoptat procedura de destituire a președintelui Donald Trump

Senatul american a adoptat procedura de destituire a președintelui Donald Trump

22 Ian 2020   •   09:30
Senatul american a adoptat procedura de destituire a președintelui Donald Trump

Senatorii americani au votat în favoarea regulilor propuse de liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, în legătură cu procesul de destituire a preşedintelui Donald Trump.

Rezoluţia a fost adoptată la primele ore ale zilei de miercuri (ora coastei de est a SUA), cu 53 de voturi pentru şi 47 de voturi contra, care au respectat liniile celor două partide.

Documentul stabileşte regulile generale ale procesului. Regulile propuse de McConnell amână orice eventuală depoziţie a martorilor până la o dată ulterioară şi oferă fiecărei părţi - democraţii şi Casa Albă - un răgaz de trei zile pentru a-şi structura strategia pentru sau împotriva destituirii preşedintelui Trump.

Democraţii consideră propunerea drept o încercare de grăbire a procesului, de a ascunde noi probe contra lui Donald Trump şi de a împiedica martorii să depună mărturie.

Totuşi, sub presiunea senatoarei republicane moderate Susan Collins, Mitch McConnell a făcut o schimbare de ultim moment a regulilor, extinzând de la două la trei zile durata alocată pledoariilor de deschidere.

Într-o serie de voturi care s-au prelungit mult în noapte, senatorii democraţi au încercat să convingă cel puţin patru republicani să li se alăture pentru semnarea citaţiei pe numele şefului personalului de la Casa Albă, Mick Mulvaney, pentru a depune mărturie în faţa Senatului.

Însă republicanii s-au raliat în jurul lui McConnell şi au respins propunerile democraţilor, cei 53 de senatori republicani votând contra şi cei 47 de senatori democraţi pentru.

Democraţii doresc să îi poată chestiona pe demnitari importanţi de la Casa Albă şi să obţină documente la care accesul unor membri ai Camerei Reprezentanţilor a fost blocat de administraţia Trump în timp ce deputaţii americani anchetau afacerile lui Trump legate de Ucraina.

Liderul de la Casa Albă este acuzat de abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului.

Procesul de impeachment împotriva preşedintelui republican a fost iniţiat de majoritatea democrată a Camerei Reprezentanţilor, în urma scandalului legat de presiunile pe care Donald Trump le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, anchetă sistată de justiţia ucraineană după ce acesta din urmă a cerut Kievului demiterea procurorului care o conducea.

În opinia democraţilor, Donald Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, iar acuzaţia de ''obstrucţionare a Congresului'' ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: trump destituire