x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Separatismul catalan ia o nouă formă

Separatismul catalan ia o nouă formă

18 Iul 2018   •   12:50
Separatismul catalan ia o nouă formă

O nouă mişcare separatistă catalană, intitulată „Crida Nacional per la Republica”(„Strigătul Naţional pentru Republică”), are deja aproape 15.000 de membri, notează agenţia de presă germană dpa.

După ce, luni, a fost prezentat manifestul noii mişcări în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Barcelona, 3.500 de oameni au aderat imediat, iar până ieri dimineaţă numărul membrilor a ajuns la 13.000, susțin politicieni separatişti catalani, citați de dpa.  Mişcarea a fost fondată de fostul lider catalan, Carles Puigdemont, aflat în prezent în exil în Germania, de succesorul său, Quim Torra, şi de politicianul şi militantul catalan Jordi Sanchez, actualmente în detenţie pentru rolul său în referendumul privind autodeterminarea Cataloniei, organizat anul trecut şi declarat ilegal de către Madrid. Este de aşteptat ca noua mişcare să devină partid politic în toamna acestui an. Există deja cel puţin trei partide separatiste în Catalonia, cel mai mare fiind PDeCAT. Una dintre celelalte formaţiuni separatiste, „Esquerra Republicana”, a anunţat că nu doreşte să ia parte la noua mişcare. Justiţia germană a autorizat extrădarea lui Carles Puigdemont pentru deturnare de fonduri publice, dar a respins motivul mai grav, rebeliunea, pentru care acesta este inculpat în Spania. În luna aprilie, instanţa a respins o cerere de extrădare a fostului lider catalan pentru rolul său în campania pentru independenţa Cataloniei.

O serie de politicieni separatişti catalani sunt în închisorile din Spania pentru rolul jucat în organizarea referendumului de la 1 octombrie 2017.

×
Subiecte în articol: separatism catalan