x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Separatiştii catalani fac jocurile

Separatiştii catalani fac jocurile

17 Mai 2019   •   22:25
Separatiştii catalani fac jocurile
Sursa foto: DAINA LE LARDIC

Partidele separatiste catalane l-au împiedicat ieri pe liderul socialiştilor catalani, Miquel Iceta, un apropiat al şefului guvernului spaniol, Pedro Sanchez, să devină preşedinte al Senatului, transmite AFP.

Sanchez, al cărui partid socialist a câştigat alegerile din 28 aprilie, îl alesese pe Miquel Iceta pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Iceta, în prezent deputat în parlamentul catalan, trebuia mai întâi desemnat senator de către deputaţii catalani, procedură considerată inițial o formalitate. O parte dintre membrii Senatului sunt numiţi de parlamentele regionale. Iceta a fost unul din principalii consilieri ai lui Sanchez în politica sa de atenuare a tensiunilor şi de dialog cu secesioniştii catalani. Apărător al unei Spanii federale, el este susţinătorul unei soluţii negociate la criză şi chiar al graţierii separatiştilor judecaţi pentru tentativa de secesiune din 2017, dacă aceştia vor fi condamnaţi. În cadrul unui vot în parlamentul regional, deputaţii catalani s-au opus însă joi, cu 65 de voturi împotrivă, 25 pentru şi 39 de abţineri, accederii lui Iceta la preşedinţia Senatului. El ar fi devenit primul catalan în această funcţie. Separatiştii au primit cu nemulţumirea propunerea lui Sanchez de numire a lui Iceta în fruntea Senatului, camera legislativă care a autorizat, cu acordul socialiştilor, punerea sub tutelă a Catalonei în 2017. Ei au criticat faptul că nu au fost consultaţi şi îi reproşează lui Iceta că nu a manifestat simpatie faţă de separatiştii încarceraţi.

Votul negativ ar putea avea consecinţe asupra viitoarei formări a guvernului, în condiţiile în care socialiştii dispun doar de 123 din totalul de 350 de deputaţi.

 

 

×