x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serbia este aproape de insolvenţă şi aşteaptă un împrumut de urgenţă de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite

Serbia este aproape de insolvenţă şi aşteaptă un împrumut de urgenţă de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite

07 Oct 2013   •   13:25
Serbia este aproape de insolvenţă şi aşteaptă un împrumut de urgenţă de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite

Serbia este aproape de intrarea în insolvenţă şi trebuie să reducă salariile bugetarilor şi subvenţiile către companiile de stat pentru a evita falimentul, în timp ce negociază un acord cu FMI şi aşteaptă un împrumut de urgenţă de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite.

 "Suntem practic la marginea falimentului. Măsurile de redresare a economiei vor fi dure, nu populiste, şi vor afecta între 300.000 şi 500.000 de angajaţi din sectorul public", a declarat vicepremierul Aleksandar Vicic pentur Prva TV, preluată de Bloomberg. Guvernul va adopta măsuri de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei publice, fără a afecta pensiile, protejate de Partidul Pensiilor, partener în coaliţia de guvernare.

Deficitul bugetar al Serbiei va fi de 8,3% din PIB în acest an, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Guvernul sârb anticipează un împrumut de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite până la sfârşitul acestui an, care ar putea fi extins la 2-3 miliarde de dolari până la finele anului viitor, a continuat Vucic. Pentru a atrage fonduri, Serbia va scoate la privatizare compania naţională de telefonie fixă Telekom Srbija, la un preţ între 1,5 miliarde euro şi 2 miliarde euro.  (Mediafax)

×