x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Lavrov acuză SUA şi UE de "BLOCADĂ" împotriva Transnistriei

Serghei Lavrov acuză SUA şi UE de "BLOCADĂ" împotriva Transnistriei

29 Mar 2014   •   14:30
 Serghei Lavrov acuză SUA şi UE de "BLOCADĂ" împotriva Transnistriei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat sâmbătă Statele Unite şi Uniunea Europeană că menţin ''o tăcere totală'' în faţa a ceea ce el a numit ''blocadă organizată de Chişinău şi de noii lideri ucraineni împotriva Transnistriei'', acuzaţii ce intervin după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat, vineri seara, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american Barack Obama, îngrijorarea faţă de situaţia din regiunea transnistreană.
''Trebuie să abordăm foarte serios această problemă cu ei (SUA şi UE), având în vedere că ei agită spiritele în jurul Transnistriei ca şi cum ar fi următoarea (ce ar urma să fie anexată). Istoria nu i-a învăţat nimic'', a declarat şeful diplomaţiei ruse în cadrul emisiunii de analiză 'Vesti' a postului public 'Rossia 1', potrivit ITAR-TASS. 

'Este o retorică scandaloasă şi provocatoare. Ei încearcă prin aceste acţiuni să creeze în Transnistria o atmosferă insuportabilă', a adăugat ministrul rus.

În cadrul discuţiei telefonice avute vineri seara cu liderul de la Casa Albă, Vladimir Putin a făcut apel la cooperare internaţională în vederea stabilizării situaţiei din Ucraina, dar a evocat şi situaţia din Transnistria. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, preşedintele rus 'a atras atenţia asupra blocadei comerciale şi economice' a Transnistriei care, a adăugat el, 'contribuie la înrăutăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei din regiune, creează obstacole asupra liberei circulaţii şi afectează activitatea economică şi comercială'. Rusia, a mai subliniat Vladimir Putin, se pronunţă pentru 'soluţionarea paşnică şi definitivă a problemei transnistrene în cadrul negocierilor în actualul format de 5+2' (Chişinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina plus UE şi SUA, ca observatori).

Presa rusă a scris recent că Tiraspolul a cerut Moscovei să anexeze republica separatistă din stânga Nistrului, după exemplul Crimeii, şi că o solicitare în acest sens a fost trimisă de către şeful sovietului suprem (aşa-zisul parlament transnistrean), Mihail Burla, preşedintelui Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), Serghei Narîşkin. 


În urma acestor informaţii, premierul de la Chişinău, Iurie Leancă, avertiza zilele trecute, într-un interviu pentru Reuters, împotriva unei 'serii de provocări' din partea regiunii separatiste transnistrene, subliniind că anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea 'ar putea creşte aşteptările' în Transnistria. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: serghei lavrov Transnistria