x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciile secrete americane: Rusia pregăteşte un atac asupra Ucrainei

Serviciile secrete americane: Rusia pregăteşte un atac asupra Ucrainei

28 Mar 2014   •   13:32
Serviciile secrete americane: Rusia pregăteşte un atac asupra Ucrainei

Serviciile secrete americane avertizează că armata rusă ar pregăti un atac pe teritoriul Ucrainei. Potrivit specialiştilor, posibilitatea ca regiunile din sud-estul Ucrainei să fie ocupate a crescut mai mult ca niciodată. Rusia a concentrat masiv trupe la graniţa sa cu Ucraina şi dispune de suficiente forţe pentru o invazie.

Conform unor informaţii furnizate de serviciile de informaţii americane, în regiunile ruseşti Rostov pe Don, Kursk şi Belgorod s-ar afla deja staţionaţi 30.000 de militari ruşi.

Iar un mesaj semnat de membrii Comisiei americane pentru Apărare din Camera Reprezentanţilor avertizează că atacul poate avea loc asupra regiunilor ucrainene Harkov, Lugansk şi Doneţk, după care este posibil un raid în Transnistria. Se mai menţionează că acţiuni similare au precedat atacul ruşilor în Cecenia şi Georgia.

Potrivit site-ului Grani.ru, în regiunile Briansk şi Kursk sunt dislocate diviziile de tancuri "Kantemir" şi de motorizate "Tamansk". Agenţia rusă Interfax anunţă că aviaţia militară rusă pregăteşte la Kuban acţiuni de lansare de rachete. În ciuda asigurărilor primite din partea ministrului rus al Apărarii, Serghei Şoigu, că Rusia nu va invada alte regiuni din Ucraina, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel a declarat că ruşii continuă să-şi întărească forţele şi nu s-au mutat din apropierea graniţei fostei republici sovietice în ultimele zile.

"Aproximativ 100.000 de militari sunt staţionaţi la frontiera ucraineană. Ei sunt pregătiţi să atace de mai multe săptămâni. Trupele ruseşti nu sunt numai în Crimeea, ele sunt de-a lungul întregii frontiere. Ele sunt în nord, est, sud. În fiecare zi, în fiecare noapte ne aşteptăm la un atac enorm pe teritoriul Ucrainei continentale şi ne pregătim pentru aceasta", a spus Andrei Parubi, preşedintele Consiliului naţional de securitate ucrainean.

Zeci de tancuri T 72 ale Brigăzii Kantemirovskaia au fost semnalate în regiunea Briansk, la câteva zeci de kilometri de frontiera cu Ucraina. Unitatea face parte din trupele terestre de elită ale Federației Ruse, care participă regulat la paradele militare din Piața Roșie.

Potrivit analistului Dmitry Timciuk, Rusia a mobilizat, de-a lungul frontierei cu Ucraina, 70.000 de militari şi sute de transportoare blindate, elicoptere, avioane de luptă, piese de artilerie şi lansatoare de rachete.

Primul preşedinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, avertizează că, dacă Rusia invadează teritoriul Ucrainei, aceasta ar putea declanşa al Treilea Război Mondial. Iar presa rusă a anunțat că ex-președintele ucrainian Viktor Ianukovici este pregătit să revină la Kiev, cu susținerea trupelor ruse. De altfel, acesta a îndeamnat la organizarea unui referendum în fiecare regiune din Ucraina.

×
Subiecte în articol: invazie ucraina Rusia