x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciile stațiunilor balneare românești vor fi decontate de casele de sănătate din Germania

Serviciile stațiunilor balneare românești vor fi decontate de casele de sănătate din Germania

27 Sep 2016   •   15:43
Serviciile stațiunilor balneare românești vor fi decontate de casele de sănătate din Germania
Sursa foto: pixabay.com

Stațiunile balneare românești vor fi recunoscute în Germania, iar casele de sănătate din această țară vor putea deconta serviciile persoanelor care vin în România să se trateze, în baza unui parteneriat semnat între Organizația Patronatelor din Turismul Balnear (OPTBR), Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) și Biroul de Promovcare Turistică a României din Germania, relatează Ziarul Românesc. În document se arată că există o posibilitate ca hoteluri de patru stele din stațiunile balneare românești să primească un certificat de calitate recunoscut în Germania.

Astăzi, dacă un cetățean german vine să se trateze într-o stațiune balneară românească, el își plătește singur serviciile, iar dacă își face un dosar și este "mai descurcăreț", s-ar putea să reușească, după ce se întoarce acasă, să-și deconteze o parte din cheltuieli, spune Nicu Rădulescu, președintele OPTBR. În alte țări concurente, toate aceste servicii sunt recunoscute și decontate integral de casele de sănătate germane, iar în aceste condiții, este clar unde alege să meargă persoana care vrea să se trateze.

Potrivit platformei de specialitate profit.ro, pentru a rezolva această situaţie neplăcută, patronatul din turismul balnear și autoritatea română care se ocupă de turism au semnat, la Forumul Balnear organizat la Călimănești, un parteneriat care vizează intrarea stațiunilor balneare românești pe piața germană. Practic, o parte din hotelurile de patru stele din aceste stațiunivor primi sigla "K" (de la Kür - cură), prin care vor fi recunoscute de casele de sănătate din Germania.

Conform președintelui OPTBR, germanii vor aduce specialiști care să acrediteze stațiunile, iar patronatul va trimite în Germania angajați care să fie pregătiți de către o firmă din domeniu, adaugă sursa citată. La rândul ei, ANT va face lobby în Germania și va lua legătura cu organizațiile din acea țară. "Casele de asigurări de sănătate vor recunoaște valoarea serviciilor balneare din România și vor urma să deconteze serviciile de sănătate. România are servicii mai bune comparativ cu alte țări europene, pe care casele de sănătate germane le recunosc, dar din păcate, la ora actuală, nu sunt decontate", a explicat Rădulescu.

El apreciază că, în urma acestei inițiative, va crește numărul de turiști germani în stațiunile balneare. Dacă această inițiativă cu Germania va avea succes, patronatul și autoritatea din turism vor face demersuri similare și pe alte piețe.

×