x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seul şi Tokyo au convenit menţinerea dialogului în ciuda fricţiunilor istorice şi comerciale

Seul şi Tokyo au convenit menţinerea dialogului în ciuda fricţiunilor istorice şi comerciale

24 Oct 2019   •   12:29
Seul şi Tokyo au convenit menţinerea dialogului în ciuda fricţiunilor istorice şi comerciale

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, şi omologul său sud-coreean, Lee Nak-yon, au convenit joi menţinerea dialogului între guvernele lor în ciuda disputelor istorice care au declanşat un conflict comercial între cele două ţări, transmite EFE.

În cadrul unei întâlniri la Tokyo care a durat circa 20 de minute, Abe a spus că va continua "comunicarea cu autorităţile diplomatice pentru rezolvarea problemelor", premierul Lee împărtăşind "înţelegerea importanţei dialogului", potrivit unui comunicat difuzat de ministerul nipon al Afacerilor Externe.

Japonia şi Coreea de Sud "sunt vecini importanţi" iar relaţiile lor "nu pot rămâne aşa cum sunt", au convenit cei doi şefi de guvern.

Lee, aflat în Japonia pentru a participa la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito care a avut loc marţi, i-a transmis lui Abe o scrisoare din partea preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, al cărei conţinut nu a fost dezvăluit dar care, conform agenţiei de ştiri Yonhap, exprimă dorinţa de a aborda fără întârziere fricţiunile din relaţiile bilaterale.

Legăturile dintre Japonia şi Coreea de Sud traversează unul din cele mai proaste momente din ultimele decenii ca urmare a unui litigiu privind compensaţiile pentru munca forţată la care au fost supuşi muncitorii sud-coreeni pe timpul colonizării de către Japonia a peninsulei coreene.

Într-un aparent răspuns la o decizie judiciară sud-coreeană care impunea companiilor nipone să-i compenseze pe muncitorii afectaţi şi familiile acestora, Japonia a început să aplice în iulie restricţii la materii prime achiziţionate de companiile sud-coreene pentru fabricarea de ecrane şi cipuri de memorie.

Disputa a atins un nou nivel atunci când, la începutul lui august, Tokyo a eliminat Seulul de pe lista partenerilor comerciali preferaţi, decizie la care Coreea de Sud a răspuns cu aceeaşi monedă şi optând să nu reînnoiască un acord bilateral pentru schimbul de informaţii militare, util Japoniei pentru contracararea ameninţărilor nord-coreene.

În aceeaşi zi când cei doi premieri s-au întâlnit în Japonia, guvernatorul prefecturii nipone Miyazaki s-a întâlnit la Seul cu preşedintele companiei aeriene sud-coreene Asiana Airlines pentru a discuta despre scăderea schimburilor.

Miyazaki (sud-vest) este una dintre destinaţiile de golf preferate ale sud-coreenilor iar Asiana este singura companie din această ţară care a operat ruta în ultimii 18 ani, însă disputa comercială a declanşat un boicot al produselor şi călătoriilor în Japonia, ţară în care numărul vizitatorilor sud-coreeni s-a prăbuşit cu aproape 60% în septembrie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: japonia coreea de sud