x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seulul amenință să transforme Phenianul în cenușă! Testul nuclear nord-coreean face valuri, Kim Jong-un, în corzi

Seulul amenință să transforme Phenianul în cenușă! Testul nuclear nord-coreean face valuri, Kim Jong-un, în corzi

de Şerban Mihăilă    |    12 Sep 2016   •   10:12
Seulul amenință să transforme Phenianul în cenușă! Testul nuclear nord-coreean face valuri, Kim Jong-un, în corzi
Sursa foto: Ahn Young-joon/AP

Coreea de Sud este gata să anihileze capitala nord-coreeană, în cazul în care regimul militar de la Phenian pregătește un atac nuclear. O sursă militară de la Seul a declarat pentru agenția sud-coreeană de știri Yonhap că orașul “va fi distrusîn întregime de rachete balistice și proiectile de mare putere”.

Phenianul“va fi făcut cenușă și ras de pe hartă”,dacădictatorulnord-coreeanKim Jong-un vrea să atace Coreea de Sud, a spus oficialitatea militară, citată de BBC. Țintele prioritare vor fi cartierele unde, după toate probabilitățile, s-ar ascunde conducerea nord-coreeană. Vineri, imediat după ce s-a aflat că Phenianul a efectuat cel de-al cincilea său test nuclear, cel mai puternic de până acum, președintele sud-coreean, Park Geun-hye, îl caracteriza pe Kim Jong-un drept “un fanatic nesăbuit” și numea experimentul “un act de autodistrugere”.

Cel mai probabil, planurile unui atac sud-coreean asupra Coreei de Nord au fost dezvăluite parlamentului de la Seul, după testul nuclear de la sfârșitul săptămânii trecute, a comentat, ieri, BBC. Violența declarațiilor oficialităților sud-coreene copiază retorica utilizată frecvent de regimul Coreei de Nord, de fiecare dată când atacă guvernul de la Seul.

În ultima perioadă, membrii executivului sud-coreean au fost aspru criticați de conaționalii lor, deoarece nu au reușit să izoleze suficient regimul nord-coreean și să descurajeze ambițiile nucleare ale lui Kim Jong-un.

Furie la unison, după testul nuclear

Testul lansat la ordinele celui poreclit „dictatorul descreierat” a declanșat reacții vehemente din partea comunității internaționale, sintagmele folosite în cancelariile occidentale alternând între“o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității mondiale”și“o încălcare flagrantă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”.

StateleUniteauanunțat, deja, că iau în calcul sancțiuni unilaterale contra Phenianului, iar Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a condamnat ferm Coreea de Nord, demarând discuțiile privind măsurile adecvate de impunere a rezoluțiilor ONU contra regimului lui Kim Jong-un.

Concomitent, SUA, Franța și Japonia s-au pronunțat pentru noi sancțiuni, mai dure, împotriva Coreei de Nord. La rândul său, Moscova a condamnat testul, precizând, însă, că este necesară o abordare diferită de politica sancțiunilor repetate, care nu a adus până acum rezultatele scontate. Nici China nu a trecut cu vederea testul aliaților săi tradiționali, pe care l-a condamnat. Beijingul a îndemnat, însă, la “prudență diplomatică”.

Cel mai puternic test nuclear nord-coreean de până acum a declanșat un șoc seismic de 5,3 grade pe scara Richter, care indică o explozie cu o forță de 10 kilotone. Prin comparație, bomba lansată de americani la Hiroshima a avut o putere de 15 kilotone. ONU a interzis Coreei de Nord testele nucleare sau cele cu rachete. Phenianul s-a confruntat în cinci rânduri cu sancțiuni impuse de ONU, începând cu 2006, când a lansat primul test nuclear. Adoptarea de noi sancțiuni și aplicarea strictă a celor aflate în vigoare afectează grav economia țării.

“Suntem gata să luăm toate măsurile necesare împotriva acestei amenințări” – John Kerry, secretar de Stat al SUA

 

 

×