x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seulul plătește prezența americană

Seulul plătește prezența americană

11 Feb 2019   •   13:57
Seulul plătește prezența americană
Sursa foto: ABIR SULTAN/EPA

Coreea de Sud a anunţat, ieri, că își va crește cu aproape 10% participarea la costul desfăşurării a zeci de mii de soldaţi americani pe teritoriul său, soluţionând un litigiu cu SUA, înaintea unui al doilea summit între Washington şi Phenian.

Războiul din Coreea (1950-53) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, iar SUA au desfăşurat peste 28.000 de soldaţi în Coreea de Sud pentru a o proteja de Coreea de Nord. În repetate rânduri,  preşedintele american, Donald Trump, a denunţat însă costul acestei prezențe militare. Potrivit presei sud-coreene, Washingtonul a cerut Seulului să-şi dubleze contribuţia la cheltuieli.  Acordul anunţat ieri de Ministerul sud-coreean al Afacerilor Externe prevede plata de către Seul a aproximativ 816 milioane de dolari pentru 2019. Aceasta este o creştere de aproximativ 8,2 % faţă de contribuţia anuală furnizată de Coreea de Sud în virtutea unui acord de cinci ani, care a expirat la sfârşitul anului 2018. SUA au cerut „o creştere enormă” a contribuţiei sud-coreene, a adăugat ministerul, dar cele două ţări au reuşit să ajungă la un acord care să reflecte „starea de securitate din Peninsula Coreea”, precizează el. Cele două ţări „au reafirmat (...) importanţa unei alianţe solide între Coreea de Sud şi SUA şi necesitatea unei desfăşurări stabile a trupelor americane”, a adăugat ministerul. O serie de analiști se temeau că Trump se foloseşte de acest diferend asupra costurilor ca pretext pentru retragerea trupelor americane.

 

Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, urmează să discute despre încetarea războiului inter-coreean și un eventual tratat de pace.

 

Donald Trump nu-și retrage încă trupele din Coreea de Sud

×