x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sfarsitul unui dictator: Saddam Hussein a ajuns in streang

Sfarsitul unui dictator: Saddam Hussein a ajuns in streang

de Marina Constantinoiu    |    29 Dec 2006   •   00:00
Sfarsitul unui dictator: Saddam Hussein a ajuns in streang

Fostul dictator irakian, Saddam Hussein, este deja isto-rie. Saddam Hussein a fost executat prin spanzurare, iar imaginile prezentate de televiziunea irakiana par a fi desprinse dintr-un film cu actiune in Evul Mediu.

  • Filmul executiei - CNN.com

    Fostul dictator irakian, Saddam Hussein, este deja istorie. El a fost executat in aceasta dimineata, la ora 05:00, ora Romaniei. Saddam Hussein a fost executat prin spanzurare, iar imaginile prezentate pana la aceasta ora de televiziunea irakiana par a fi desprinse dintr-un film cu actiune in Evul Mediu.

    Suntem in anul de gratie 2006, au trecut 17 ani de la executarea cuplului dictatorial Ceausescu, aflat la carma Romaniei. Ceausestii, intr-o zi sfanta pentru crestini, Craciunul, Saddam intr-o zi sfanta pentru musulmani. Doua dictaturi, doua condamnari la moarte.

    La executie au asistat doar cateva persoane - un cleric musulman, demnitari irakieni si rude ale victimelor lui Saddam. Una dintre fiicele fostului dictator afirma ca acesta a cerut sa fie inmormantat in Yemen, dar numai provizoriu, "pana cand Irakul va fi din nou liber". Mai multe surse anutau, inca de vineri seara, ca executia era iminenta. Reprezentantii americani si irakieni s-au intalnit in Zona Verde din Bagdad pentru a pune definitiva transferul lui Saddam, detinut intr-o inchisoare militara americana.

    Potrivit unui inalt demnitar irakian, guvernul dorea ca executia sa aiba loc in ultimele ore dinaintea Sarbatorii Sacrificiului, Aid al-Adha, care incepe astazi. "Spanzuratoarea a fost deja montata", declara, la randul sau, unul dintre aparatorii lui Saddam.

    Acesta a fost vizitat, joi, in celula, de doi dintre fratii sai vitregi, carora le-a inmanat testamentul si obiectele personale. Avocatii nu au renuntat la lupta nici in ultimul moment: ei au cerut unui judecator federal din Statele Unite sa blocheze predarea fostului dictator catre irakieni. O cerere care nu poate sa nu ne aminteasca de o situatie similara, aflata in plina desfasurare, cu care Romania are mare legatura: cazul lui Mohammad Munaf, ghidul irakiano-american al ziaristilor romani rapiti in Irak.

    Condamnat si la moarte de instantele irakiene, dar beneficiind si el de avocati atat americani, cat si irakieni, care se lupta pentru a obtine amanarea predarii sale catre autoritatile irakiene, care intentioneaza sa puna in aplicare sentinta.

    Cazul lui Saddam era mult mai urgent, dupa toate aparentele. Daca ar fi acceptat recursul, judecatorul putea sa ordone mentinerea lui Saddam in custodia americanilor, iar executia ar fi fost amanata. Un apel la clementa a fost lansat de prim-ministrul italian Romano Prodi, iar in India si Pakistan au avut loc manifestatii impotriva executiei. In schimb, un cleric siit a califcat executia drept "darul lui Allah pentru irakieni".

    Reactiile internationale oficiale la moartea fostului dictator nu au intarziat sa apara. Presedintele Statelor Unite, George W. Bush a declarat ca"Executia lui Saddam Hussein este un pas spre democratie". In schimb, parlamentari rusi cred ca executia lui Saddam va destabiliza situatia in Irak si in Golf. Premierul irakian Nuri al Maliki s-a felicitat pentru spanzurarea fostului dictator, pe care l-a calificat drept un criminal. Autoritatile libiene au decretat trei zile de doliu national in memoria lui Saddam. La randul sau, gruparea palestiniana Hamas a numit executia fostului lider irakian - un asasinat politic care violeaza toate legile internationale. Saddam Hussein a urcat pe esafod "hotarat si curajos" si n-a incercat sa se opuna, a declarat consilierul irakian pentru securitate nationala, care a asistat la executie. "Avea in mana un Koran pe care a dorit sa-l trimita unei anumite persoane, iar dorinta ii va fi indeplinita", a adaugat demnitarul. Potrivit aceleiasi surse, la executie au fost prezenti doar irakieni, in timp ce americanii au ramas in afara incintei. Alti martori oculari au dezmintit relatarile televiziunii de stat, potrivit carora fratele vitreg al lui Saddam si un alt fost demnitar ar fi fost spanzurati o data cu el.

    Trupul fostului dictator irakian Saddam Hussein ar putea fi transferat in afara Irakului, a declarat avocatul Najib al-Nuaimi, intr-o declaratie acordata postului de televiziune Sky News, citata de AFP. Intr-o interventie telefonica, al-Nuaimi a declarat, in engleza, ca familia fostului dictator este cea care trebuie sa decida unde il va inhuma pe acesta. Al-Nuaimi a precizat ca, din informatiile de care dispune, nu exista planuri de inhumare a lui Saddam in orasul sau natal, Tikrit. Avocatul a mai precizat ca autoritatile irakiene au refuzat sa-i acorde lui Saddam dreptul de a se mai intalni cu membrii familiei sale.

    Oficialitatile irakiene si cele americane se asteapta ca executia lui Saddam Hussein sa dezlantuie o noua escalada a violentei in Irak. Atentatele si confruntarile au continuat si vineri: 9 oameni au fost ucisi intr-un atac sinucigas, iar peste 30 de cadavre cu urme de tortura au fost descoperite la Bagdad si Baqouba. Atacurile au facut victime si in randul militarilor americani si britanici. Statele Unite au anuntat, vineri, moartea altor trei puscasi marini, In urma ranilor suferite in luptele din provincia Anbar, bastion al rebelilor sunniti. Luna decembrie se dovedeste cea mai grea din acest an pentru armata americana, bilantul fiind, pana acum, de 106 soldati ucisi. Numarul total al pierderilor militare americane in Irak se apropie de 3000.

    Militarii britanici au fost la randul lor tinta unui puternic atac In apropierea marelui oras Basra din sudul tarii. Doua vehicule blindate au fost cuprinse de flacari dupa explozia unei bombe, la trecerea unui convoi militar britanic. Cel putin un soldat si-a pierdut viata. Tot la Basra, peste 2000 de manifestanti siiti au cerut retragerea armatei britanice din oraS. Majoritatea celor peste 7000 de militari britanici din Irak sunt stationati in zona orasului Basra.

    Saddam Hussein a fost spanzurat la 56 de zile de la pronuntarea primei sentinte de condamnare la moarte. Irakienii din Bagdad au iesit pe strazi pentru a celebra aflarea vestii. Americanii de origine irakiana din Statele Unite au dansat si au cantat dupa ce Saddam Hussein a fost executat. Saddam

    Hussein ramane in istorie ca unul din cei mai teribili dictatori ai secolului 20. Fostul presedinte e acuzat de uciderea, torturarea si deportarea a zeci de mii de irakieni si totodata, regimul sau a fost un factor de instabilitate in Orientul Mijlociu. Pentru Saddam Hussein, acesta a fost sfarsitul.

    Odinioara cel mai puternic om al Irakului, a fost capturat de americani la 13 decembrie 2003, intr-o ascunzatoare, la nord de Bagdad. Saddam Hussein a venit la putere In 1979, la varsta de 42 de ani. A instaurat un regim autoritar, construit cu ajutorul partidului sau, Baas, si bazat pe forta armatei. Controland cu mana forte o tara bogata in petrol, Saddam a reusit sa faca o avere de miliarde de dolari si a dus o viata in lux, In numeroasele sale palate, pazite cu strasnicie. Si-a dezvoltat de-a lungul anilor cultul personalitatii, asumandu-si un rol de adevarat parinte al patriei, dispus sa de-a sfaturi chiar si pentru cele mai banale probleme.

    In plan extern, Saddam a urmarit sa devina lider in Orientul Mijlociu, obiectiv pentru care nu a ezitat sa dezvolte arme chimice si a visat la arma nucleara. In 1980, s-a proclamat aparator al arabilor atunci cand Irakul a intrat in razboi cu Iranul, o alta tara cu ambitii sa domine regiunea. Dupa 8 ani, conflictul s-a Incheiat fara ca vreuna din parti sa fi obtinut vreun avantaj, insa pierderile au fost imense. Ramas cu o armata supradimensionata si cu o economie distrusa de razboi, Saddam a atacat in august 1990 Kuwaitul. Decizia i-a fost fatala

    Razboiul din Golf i-a spulberat dictatorului ambitiile de lider regional. Invins de fortele coalitiei, Irakul a suportat un embargo drastic, insa, cu toate acestea, Saddam a refuzat sa cedeze presiunilor internationale. SfIrsitul regimului sau a venit insa odata cu a doua interventie americana,

    In 2003. Pentru multi irakieni, vremurile regimului lui Saddam sunt un cosmar. In anii 80, a mii de kurzi au fost ucisi in nordul Irakului, intr-o campanie represiva in care s-au folosit si arme chimice. Saddam a ordonat masuri opresive si impotriva siitilor, in timp ce, pe opozantii sai, indiferent de etnie, religie sau culoare politica, i-a eliminat sau trimis in exil.

    Un an si doua luni a durat procesul in urma caruia a fost condamnat la moarte Saddam Husein. In boxa acuzatilor, alAturi de fostul dictator s-au aflat alti 7 inculpati. Saddam Hussein nu a recunoscut niciodata instanta tribunalului special si i-a sfidat pe judecatori la fiecare audiere. Audierile au fost marcate de amanari si scene de haos. Seful completului de judecatori s-a schimbat, iar trei dintre avocatii apararii au fost asasinati, de la debutul procesului, in urma cu un an. Din chiar prima sedinta de judecata, si pana la ultimele, Saddam a sfidat instanta. Saddam i-a acuzat pe americani ca l-au torturat, Si a fost scos din sala nu o data, pentru acuzatii la adresa juriului. Saddam a fost aparat de o echipa internationala, care il include pe fostul procuror-general american, generalul Ramsey Clark. Fostul lider irakian a boicotat sedintele de judecata si a intrat in greva foamei. Sanatatea i-a fost pusa in pericol, Si a fost chiar transportat la spital. A reaparut in iulie, si a acuzat ca a fost adus impotriva vointei sale. Timp de peste un an, juriul a audiat marturii impresionante ale victimelor - oameni torturati la Dujail in 1982, sau rude ale celor ucisi.

    Presedintele Bush.....dormea, in momentul in care a fost executat Saddam
    Presedintele american George W, Bush dormea in momentul in care Saddam Hussein era executat, dar fusese informat in urma cu cateva ore ca sentinta urmeaza sa fie pusa in aplicare, a anuntat un purtator de cuvant al Casei Albe. Televiziunile americane erau deja pregatite. De altfel, CNN a fost postul de televiziune care a adus stirea "calda", diferenta orara la care au difuzat stirea celelalte posturi americane fiind de un minut, doua. Studiourile erau pregatite pentru "marele eveniment", se faceau transmisii in direct, corespondentii televiziunilor aflati in Irak repetau la nesfarsit povestea dictatorului. "Presedintele si-a incheiat ziua stiind ca ultima faza a condamnarii lui Saddam era in curs de desfasurare", a declarat purtatorul de cuvant Scott Stanzel. Intrebat daca aceasta inseamna ca presedintele Bush dormea in momentul executiei, purtatorul de cuvant a raspuns: "Asa este".

    "Ramaneti uniti!" au fost ultimele cuvinte ale lui Saddam, adresate irakienilor
    Saddam Hussein le-a cerut irakienilor sa "ramana uniti" si a denuntat "coalitia iraniana" Inainte de a fi spanzurat, la Bagdad, pentru crimele comise la Dujail in anii ""80, a declarat judecatorul Munir Haddad, care a asistat la executie, potrivit Realitatea tv.

    Saddam a spus: "Sper ca ramaneti uniti si va avertizez: nu aveti incredere in coalitia iraniana, acesti oameni sunt periculosi", a relatat Munir Haddad, judecator la curtea de apel de pe langa Inaltul Tribunal Penal Irakian, care a confirmat, In 26 decembrie, pedeapsa cu moartea decisa impotriva fostilor capi ai regimului de la Bagdad.
  • ×