x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Shaorma si Mozart, pentru salvarea lui Ariel Sharon

Shaorma si Mozart, pentru salvarea lui Ariel Sharon

de Marina Constantinoiu    |    11 Ian 2006   •   00:00
Shaorma si Mozart, pentru salvarea lui Ariel Sharon

Echipa de medici care-l are in ingrijire pe premierul israelian, Ariel Sharon, recurge la metode neconventionale de stimulare a simturilor pacientului.

Corespondenta din Ierusalim
Echipa de medici care-l are in ingrijire pe premierul israelian, Ariel Sharon, recurge la metode neconventionale de stimulare a simturilor pacientului. Reactiile acestuia la stimuli urmau sa fie verificate cu shaorma si muzica lui Mozart.

Deocamdata, starea pacientului este apreciata drept "critica". Medicii au concluzionat, pana la aceasta ora, ca Sharon suferea de o maladie cerebrala nedetectata, care ar fi putut fi agravata de anticoagulantele care i-au fost administrate. Sanatatea lui Sharon poate fi speculata si comercial.

Ariel Sharon suferea de o maladie cerebrala nediagnosticata la timp. Aceasta ar fi putut fi agravata de anticoagulantele care i-au fost prescrise dupa atacul cerebral de mici proportii suferit de acesta la 18 decembrie. De aici, posibilitatea ca hemoragia cerebrala masiva suferita acum o saptamana de premierul israelian sa fi fost provocata tocmai de acest tratament. Surse medicale citate de presa israeliana sustin ca, daca medicii ar fi detectat aceasta maladie - angiopatie amiloida cerebrala - , cu siguranta nu i-ar fi prescris acest tratament. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Spitalului Hadassah Ein Karem din Ierusalim, unde este internat premierul, a refuzat sa comenteze aceste informatii. Din pacate insa pentru toata lumea, aceasta maladie nu poate fi detectata decat in urma unei hemoragii cerebrale, ceea ce s-a intamplat in cazul lui Sharon.

IMBUNATATIRE. Medicii curanti au continuat ieri procedurile in vederea reducerii graduale a cantitatii de sedative care i-au indus coma premierului, pentru a-i asigura repaus creierului. Ei au constatat o relativa imbunatatire a situatiei pacientului, in sensul ca respiratia sa capata independenta, Sharon dand semne de miscare pe partea stanga a corpului. In opinia medicilor, cea mai afectata parte a creierului, in urma hemoragiei cerebrale, este acea zona care controleaza partea stanga a corpului. Miscarile pe partea dreapta a corpului au fost mai intense ieri, au adaugat surse medicale, citate de presa israeliana. Medicii au avertizat insa ca va fi nevoie de zile, poate, pentru a putea evalua complet gradul de afectare a organismului lui Sharon.

MUZICA SI AROME. Una dintre etapele evaluarii include metode mai putin conventionale de testare a modalitatii de a raspunde la stimuli a pacientului. Potrivit postului de radio al Armatei israeliene, Galei Tzahal, medicii au decis plasarea unei farfurii cu shaorma la capul patului in care zace premierul, cat mai aproape de pacient, pentru a-i stimula simtul olfactiv, Sharon fiind un mare amator de shaorma. In plus, cei doi fii ai premierului, Gilad si Omri, au decis sa aduca la spital CD-uri cu muzica lui Mozart, compozitorul favorit al tatalui lor, care, in opinia medicilor, ar putea avea un rol in procesul de vindecare a pacientului. Ideea le-a venit medicilor dupa ce au citit in presa de aici ca Sharon era mare amator de muzica clasica. Asadar, Sharon beneficiaza de muzica nonstop, desi medicii nu au nici cea mai mica idee despre capacitatea lui Sharon de a auzi ceva. Totodata, fiii premierului, dar si toti ceilalti apropiati care fac pelerinaj la spital zilele acestea au fost sfatuiti sa-i vorbeasca ore in sir acestuia, si sa-si exprime dragostea si sustinerea fata de el, repetandu-i de multe ori numele.

EFECTE. Presa israeliana subliniaza ca, de-a lungul timpului, s-a constatat ca muzica lui Mozart are un efect pozitiv asupra creierului si ca la inceputul anilor ’90, cand primul studiu in acest sens a fost publicat, s-au epuizat stocurile de casete cu muzica lui Mozart la Los Angeles. In cazul premierului israelian este prematur sa se spuna daca acest tip de tratament va avea vreun efect.

PRUDENTA. Faptul ca si membrele stangi ale lui Ariel Sharon raspund la stimulii indusi de medicii care il au in grija este o veste cu atat mai buna, cu cat specialistii se temeau tot mai mult ca premierul a ramas pe jumatate paralizat, tocmai pe partea stanga. Desigur, testele efectuate pana acum nu pot inlatura aceste suspiciuni. Abia peste cateva zile va putea fi evaluata cat de cat precis starea lui Sharon si se va sti, macar orientativ, daca si in ce masura atacul cerebral de miercurea trecuta l-a lasat paralizat.

Specialistii israelieni fac eforturi ca informatiile pe care le ofera sa nu se transforme intr-un val de optimism, iar oamenii sa ajunga sa creada ca Sharon este intr-o stare mult mai buna decat in realitate.

Dincolo de orice speculatii, este clar ca miscarile inregistrate in partea stanga sunt o premiera in evolutia prim-ministrului. Initial, medicii estimau ca hemoragia cerebrala i-a afectat mai mult emisfera dreapta a creierului, care controleaza partea stanga a corpului. La aceste semne incurajatoare se adauga miscarile tot mai ferme pe care medicii le inregistreaza la monitorizarea membrelor drepte ale lui Sharon. "Aceste miscari, plus usoara sporire a tensiunii arteriale ca reactie la durere sunt semne ale unui anumit grad de activitate cerebrala", a declarat o sursa din cadrul Spitalului Hadassah. Specialistul a insistat, asa cum procedeaza in ultimele zile toti cei care dau declaratii presei, ca va mai dura cateva zile pana cand se va sti cat de scump l-a costat pe Sharon comotia cerebrala. Profesorul Martin Rabbai, seful sectiei de neurochirurgie a Spitalului Assaf Harofeh, a spus, la randul sau, ca raspunsul la stimulii de durere indusi pacientului este unul "primitiv", care nu inseamna mai nimic in raport cu evaluarea functiilor cognitive. "Sharon nu raspunde inca la stimuli cognitivi, cum ar fi pronuntarea numelui sau", a spus Rabbai.

In urmatoarele zile, medicii vor continua sa reduca volumul de sedative administrate premierului si vor monitoriza efectul acestei delicate proceduri. Si acest proces se va intinde pe mai multe zile, dupa cum a subliniat purtatorul de cuvant al Spitalului Hadassah, Ron Krumer.

MASURI. Intre timp, data fiind precaritatea situatiei politice, autoritatile au decis ca, dupa ce echipa de specialisti in medicina care-l supravegheaza pe Sharon va trage o concluzie, aceasta sa-i fie prezentata procurorului general. Acesta ar urma sa decida daca il declara pe premier in incapacitate de a conduce, temporar sau definitiv. Sa fi devenit Sharon deja legenda? Inca nu stim. Cert este ca zbaterile intre viata si moarte ale premierului Ariel Sharon se inscriu intr-o atmosfera similara celei de la moartea fostului premier, Yitzhak Rabin: un sentiment de sfarsit de capitol si de incertitudini referitoare la viitorul tarii si pacii.

ALIATII DIN AMERICA. Problemele de sanatate ale premierului israelian Ariel Sharon, ca si eventuala sa incapacitate de a-si relua functia genereaza mari probleme pentru politica Administratiei Bush in regiune. "Toti cei care credeau ca Sharon are o politica ce merge in directia cea buna, liderii regionali, Administratia Bush, toti acestia se afla in fata unui vid", sustine Rachel Bronson, expert la Council on Foreign Relations, citat de AFP. Specialistul sustine ca Ariel Sharon dicta politica in Orientul Mijlociu unui presedinte american care a fost convins, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, ca razboiul impotriva terorismului trebuie dus si in aceasta regiune. Alti experti nu sunt de acord cu aceasta viziune, insa, precum Robert Satloff, director executiv al Institutului Washington pentru Politica Orientului Apropiat, cred ca "viziunea lui Sharon a fost de a-si da seama ca traditionala diplomatie bilaterala cu palestinienii nu mai este actuala; din acest motiv el a adoptat o abordare unilaterala", fortand uneori mana lui Bush. In orice caz, oricine i-ar succede, chiar daca nu va avea "fota si popularitatea lui Sharon", va trebui sa lucreze indeaproape cu Statele Unite.

PROFITURI FRUMUSELE
SUSTINATORI SI DUSMANI. La poarta spitalului, forfota mare
Cine mai castiga de pe urma bolii lui Sharon? Florariile! Online sau ad-hoc, acestea vand cate un trandafir (Sharon) pentru fiecare dintre cei care vin sa se roage pentru sanatatea celui care le este inca premier. Companiile de telefonie mobila, si ele, inregistreaza un trafic sporit, atat la convorbirile telefonice (ziaristii prezenti in Israel "topind firele" comunicand), cat si la mesajele scrise sau vocale, cu adresa directa catre premier, apropiati de-ai lui sau oficialitati. Pana si editiile online ale ziarelor profita sa-si creasca traficul, nu numai din faptul ca informeaza in timp real, ci si prin faptul ca au creat pagini intregi pentru cititori, unde acestia isi pot exprima sustinerea sau nu pentru Sharon. Si nu intotdeauna numele acestuia este trecut la "buni". Sa nu-i uitam pe cei mai inraiti dintre fostii colonisti din Gaza, evacuati din ordinul lui Sharon, care l-au blestemat de moarte. Si o fac si in scris. Daca mesajele ar putea ucide, Sharon ar fi fost mort de cel putin zece ori pana acum, la cata ura s-a acumulat in mesajele trimise de acestia. Totusi, cei care se roaga pentru sanatatea sa sunt mult mai multi. Chiar si liderul palestinian, Mahmud Abbas, s-a interesat, telefonic, inca din prima zi a spitalizarii lui Sharon despre starea de sanatate a acestuia, dorindu-i insanatosire grabnica.

COMERT DE CIRCUMSTANTA
BANI DIN ORICE. Suferinta premierului, o afacere din care se castiga bine
Si totusi, chiar si acest moment greu pentru tara poate fi speculat comercial. De voie, de nevoie, sanatatea lui Sharon devine o afacere buna pentru unii. In special taximetristii, care fac naveta intre hotelurile in care sunt cazati ziaristii care fac de jurna la spital si Hadassa Ein Karem sau intre Tahana Merkazit (autogara centrala) si spital, pentru ziaristii care locuiesc in alte orase. Daca ai nesansa sa fii in afara Ierusalimului, pretul este clar negociabil. N-ai parte de aparat de taxare, "strigarea" incepe de la 50 de shekeli si, cu putina sansa si clipiri dese, ajungi la 40. Adica 10 dolari. Dus, ca intorsul inseamna alti 10. Probabil sunt intelesi, ca mai jos de 40 nu lasa nici morti. Unii dintre ei, auzind ca esti din Romania, isi gasesc repejor cate o ruda indepartata de origine romana sau cate o fosta iubita, ca sa te impresioneze, cat timp calatoresti cu masina lor. Altii, ceva mai tuciurii, arabi israelieni, cu permis de intrare in teritorii, te imbie cu o calatorie "dincolo", unde poti afla si opinia strazii, aproape intotdeauna defavorabila lui Sharon. Mai sunt si chioscurile cu de-ale gurii, de la care se aprovizioneaza zecile, poate sutele de ziaristi care se perinda pe la spital zilnic. Pe mesele improvizate in "tabara de corturi" de la Hadassa vezi pachete-pachetele cu pitta, cutii cu hummous, salate de tot soiul si sandvisuri. Automatele spitalului nu mai prididesc in a furniza cafele, ceaiuri si ciocolata fierbinte infriguratilor care asteapta vesti despre Sharon. Stocurile de sandvisuri din automatele spitalului se epuizeaza de dimineata, iar standul cu sucuri si cocteiluri naturale de la parter lucreaza la foc continuu si preturi frumusele.
×