x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Shinzo Abe este îngrijorat de situația Hong Kong-ului dar nu semnează declarația care critică noua lege impusă de China

Shinzo Abe este îngrijorat de situația Hong Kong-ului dar nu semnează declarația care critică noua lege impusă de China

08 Iun 2020   •   11:36
Shinzo Abe este îngrijorat de situația Hong Kong-ului dar nu semnează declarația care critică noua lege impusă de China

Premierul nipon Shinzo Abe și-a manifestat îngrijorarea față de noua lege de securitate impusă de China în Hong Kong, transmite Reuters. El a subliniat importanţa menţinerii principiului "o ţară, două sisteme".

Japonia a decis să nu ia parte la emiterea unei declaraţii internaționale în care China ar fi criticată pentru noua lege, care ar putea pune în pericol autonomia specială şi libertăţile acestei provincii.

Japonia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia Beijingului într-o declaraţie difuzată pe data de 28 mai, ziua în care China a adoptat legea, şi i-a cerut ambasadorului chinez să-şi prezinte punctul de vedere.

O sursă guvernamentală a spus că Japonia nu a participat la declaraţia comună din cauza unei notificării rapide şi pentru a se concentra asupra eforturilor depuse de către G7.

"Ne-am exprimat direct şi prompt opiniile la adresa Chinei la nivel înalt şi ne-am făcut cunoscut destul de clar punctul nostru de vedere către societatea internaţională", a declarat Yoshihide Suga, şeful de cabinet al premierului nipon.

Japonia se află într-o poziţie complicată, în contextul tensiunilor dintre China şi SUA pe tema chestiunii Hong Kongului, întrucât autorităţile nipone planifică vizita de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping, programată iniţial pentru începutul lunii aprilie, dar amânată din cauza pandemiei de coronavirus

×