x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Shopping şi sânge: E-mailurile unui preşedinte rupt de realitate . The Guardian a pus mâna pe corespondenţa electronică a lui Bashar al-Assad

Shopping şi sânge: E-mailurile unui preşedinte rupt de realitate . The Guardian a pus mâna pe corespondenţa electronică a lui Bashar al-Assad

de Marina Constantinoiu    |    15 Mar 2012   •   14:41
Shopping şi sânge: E-mailurile unui preşedinte rupt de realitate . The Guardian a pus mâna pe corespondenţa electronică a lui Bashar al-Assad

Cotidianul britanic The Guardian a dat publicitatii miercuri o serie de e-mailuri primite sau transmise de catre presedintele sirian Bashar al-Assad, despre care sustine ca ar fi fost "obtinute' de oponenti ai regimului de la Damasc. Chiar daca recunoaste ca este imposibil sa se indeparteze totalmente existenta unor falsuri printre cele 3.000 de e-mailuri aflate in posesia sa, The Guardian sustine ca a efectuat o serie de verificari, care au dus redactia la concluzia ca aceste mesaje sunt autentice. Publicarea lor intervine intr-un moment simbolic pentru represiunea miscarii de contestare a puterii siriene: se implineste un an de la declansarea revoltelor care, potrivit opozitiei siriene, s-ar fi soldat cu moartea a 9.000 de persoane.

Cea mai importanta informatie care reiese din mesajele date publicitatii este, dat fiind contextul actual, faptul ca Bashar al-Assad ar fi primit sfaturi din partea Iranului de innabusire a miscarii contestatare. Dar din aceleasi documente reiese ca Assad ar fi luat in ras promisiunile de reforma pe care le-a facut in public, iar in paralel sotia sa se ocupa cu shopping-ul de lux online.

Potrivit Guardian, e-mailurile ar fi fost primite de presedintele sirian si de catre sotia sa Asma intre sfarsitul lui martie 2011 si februarie 2012, ulterior incapand pe mana unei "surse a opozitiei siriene'. Interesanta este si oferta de exil venita din partea Qatarului pentru cuplul prezidential sirian, dar si ceea ce pare a duce la concluzia ca familia Assad este cam rupta de realitate, Prima Doamna a tarii ocupandu-se cu achizitionarea de bijuterii si mobilier de lux din Occident, iar presedintele insusi fiind preocupat sa-si procure muzica de la iTunes, pentru iPad-ul personal.

Muzica de la iTunes pentru iPad
La 5 februarie 2012, cand, cu o zi inainte, puterea de la Damasc lansase unul dintre cele mai sangeroase atacuri asupra punctelor de rezistenta din orasul Homs, in capitala fortele guvernamentale ucideau cateva persoane care participau la o inmormantare, iar Consiliul de Securitate al ONU incerca sa gaseasca o strategie de actiune impotriva dictaturii siriene, un e-mail de-al lui Assad, sub pseudonimul Sam, reflecta bizareria situatiei. El ii trimitea sotiei sale versurile unei melodii country a cantaretului american Blake Shelton si un file audio downloadat de la iTunes.

Intr-unul dintre e-mailurile reproduse si traduse in engleza, un barbat, prezentat drept consilierul pentru Comunicare al lui Bashar al-Assad, ii face unele recomandari acestuia din urma inaintea unui discurs pe care l-a rostit in decembrie anul trecut, indicand faptul ca toti consilierii se bazeaza pe un numar foarte mare de persoane cu care se consulta, dar in special pe consilierul politic al ambasadorului iranian. Acest memo il sfatuieste pe presedinte sa utilizeze "un limbaj puternic si violent', sa arate ca apreciaza sustinerea "tarilor prietene' si apreciaza ca regimul de la Damasc trebuie sa divulge mai multe informatii referitoare la capacitatile sale militare, pentru a-i descuraja pe oponenti.

Stia despre jurnalistii straini
De notat ca din corespondenta prezentata de Guardian mai reiese si faptul ca presedintele sirian a fost informat in detaliu in legatura cu prezenta unor jurnalisti occidentali in districtul Baba Amr din Homs, el fiind cel care a ordonat intarirea masurilor de securitate in acest oras aflat in mainile opozitiei, in noiembrie.

Un alt mesaj, care pare a veni de la Khaled al-Ahmed, consilier al presedintelui pentru operatiunile din orasele rebele Homs si Idlib, il indeamna pe Assad sa intareasca politica de securitate pentru a restabili controlul si autoritatea statului. Consilierul il avertiza pe seful statului ca jurnalisti europeni au patruns in zona, traversand ilegal frontiera libaneza. Aceste mesaje au fost date publicitatii miercuri, cand Turcia a anuntat ca o mie de sirieni care fugeau din calea violentelor din tara lor s-au refugiat in ultimele 24 de ore pe teritoriul sau, dar a acuzat Damascul ca mineaza frontiera comuna, pentru a impiedica un exod al sirienilor.

×