x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi-a îngropat soţia în curtea casei şi-acum judecătorii îi cer s-o strămute în cimitir

Şi-a îngropat soţia în curtea casei şi-acum judecătorii îi cer s-o strămute în cimitir

20 Aug 2012   •   09:53
Şi-a îngropat soţia în curtea casei şi-acum judecătorii îi cer s-o strămute în cimitir

Traditia momarlanilor din Valea Jiului ar muri subit in Alabama, Statele Unite. Aici, un batran de 73 de ani a primit un ordin judecatoresc de stramutare a ramasitelor pamantesti ale sotiei sale, din curtea casei, unde sunt ingropate, in cimitir.

James Davis sustine ca nu a facut decat sa respecte ultima dorinta a defunctei sotii si ca nu se astepta la o asemenea complicatie juridica. El a facut apel impotriva sentintei de stramutare. 'Sunt locuri funerare peste tot in afara cimitirelor. Oamenii cresc porci si alte animale prin curti. Nu ar fi trebuit sa fie o problema ce am facut eu'.

Dar municipalitatea din Stevenson, la solicitarea careia s-a dat decizia initiala de stramutare, considera ca trebuie sa protejeze centrul localitatii. 'Nu mai suntem in anii 1800. Nu vorbim de o proprietate izolata, de la periferie, ci de o casa de pe o strada centrala', spune avocatul primariei.

Associated Press noteaza, insa, ca pana si vecinii care au avut conflicte cu James Davis, din cauza mormantului din curte, sunt retinuti in a cere imperativ stramutarea acestuia, intrucat dreptul de proprietate se respecta cu sfintenie in Alabama. 'Nu cred ca ce a facut este in regula, dar nu este dreptul meu sa ii spun ca nu are dreptul sa o faca. Mi-am riscat viata in razboi, pentru ca el sa aiba acest drept. Asta este libertatea', spune W. Westmoreland, un batran de 79 de ani, care a luptat in Vietnam si care s-a ales cu un pumn in figura de la Davis, in urma certurilor legate de mormant.

Davis s-a decis sa deschida si un alt front de lupta, candidand pentru consiliul local, cu sloganul 'Lasati-o pe Patsy sa se odihneasca in pace!'. El a marturisit ca, initial, el si sotia sa, alaturi de care a petrecut 48 de ani, erau desi sa ceara ca, la moartea lor, sa fie incinerati. Dar, Patsy s-a razgandit, marturisindu-i ca este inspaimantata de perspectiva de a fi transformata in cenusa, cerandu-i aceasta solutie, pentru a ramane, totusi, cat mai aproape. Iar James i-a respectat decizia, atunci cand a murit, in 19 aprilie 2009. A obtinut aprobarea departamentului de sanatate publica si a ignorat avizul negativ al consiliului local. A comandat realizarea unui cavou din beton, iar Patsy a fost ingropata acolo intr-un sicriu din metal. Dupa moartea sa, cei cinci copii ai sai se vor ocupa ca si el sa fie ingopat in acelasi loc.

James Davis este decis sa sfideze o eventuala decizie definitiva de stramutare: 'Cred ca procesul se va termina dupa ce eu nu voi mai fi. Daca se va decide stramutarea cat eu sunt in viata, atunci va fi ca o condamnare la moarte pentru mine. O voi reintalni pe Mama mai repede decat am socotit'.

×