x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi cocorii îl jelesc pe Kim Jong-Il, informează presa nord-coreeană

Şi cocorii îl jelesc pe Kim Jong-Il, informează presa nord-coreeană

22 Dec 2011   •   11:45
Şi cocorii îl jelesc pe Kim Jong-Il, informează presa nord-coreeană

Pana si natura il plange pe raposatul presedinte Kim Jong-Il, raporteaza mass-media nord coreene, relatand ca gheata a crapat in munti, o lumina ciudata a stralucit la locul nasterii acestia, iar una dintre statuile liderului a fost survolata de un cocor care parea ca plange.

Potrivit agentiei de presa de stat KCNA din Coreea de Nord, duminica dimineata, in ziua mortii lui Kim Jong-Il, gheata formata pe lacul Chon din Muntele Paektu a crapat cu un zgomot asurzitor, iar un viscol puternic a lovit zona.

Muntele Paektu este considerat un loc sfant in mitologia creata in jurul familiei care a dat pana acum doi presedinti in Coreea de Nord. Fondatorul statului comunist, Kim Ir-sen, a organizat in acesti munti cete de luptatori impotriva ocupantilor japonezi din Al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, se spune ca aici s-ar fi nascut si Kim Jong-Il, in 1942, desi istoricii zic ca raposatul presedinte s-ar fi nascut de fapt in Siberia, unde tatal sau, Kim Ir-sen, se refugiase.

Viscolul s-a oprit marti dimineata, spune agentia KCNA, moment in care un mesaj scris in stanca muntelui a inceput sa straluceasca. Mesajul spunea: "Muntele Paektu, muntele sfant al revolutiei. Kim Jong Il". Agentia a adaugat ca mesajul lasat, aparent, de raposatul presedinte a stralucit pana miercuri seara.

Un alt eveniment notabil s-ar fi petrecut in orasul Hamhung, din nordul tarii.

"Marti, in jurul orei 21:20, un cocor manciurian a fost vazut dand roata de trei ori statuii lui Kim Jong-Il, pana sa poposeasca intr-un copac", noteaza agentia. "Cocorul a stat acolo mult timp, cu capul plecat, dupa care a zburat spre Phenian. Observand acest lucru, martorii au declarat la unison ca acest cocor parea sa jeleasca moartea lui Kim Jong-Il", scrie KCNA.

Pe langa cocori, Kim Jong-Il continua sa fie jelit si de oamenii din Coreea de Nord, precizeaza agentia, care spune ca pana ieri, cinci milioane de oameni (20% din populatia tarii) au trecut prin fata trupului neinsufletit al presedintelui pentru a-si prezenta omagiile.

Agentia a lansat si un mesaj de unitate pentru popor, a caror datorie este sa-l sustina pe fiul lui Kim Jon-Il, Kim Jong-un, denumit deja "Marele Succesor".

Preluarea puterii de catre Kim Jong-un este agreata si de Coreea de Sud, presedintele Lee Myung-bak afirmand ca stabilitatea in Coreea de Nord este in interesul regiunii.

Serviciul de informatii sud-corean, insa, spune ca exista suspiciuni privind moartea lui Kim Jong-Il. Versiunea oficiala este ca presedintele Coreei de Nord ar fi murit in tren, duminica dimineata, in timpul unei vizite de lucru.

Din analiza fototgrafiilor realizate prin satelit, insa, trenul lui Kim Jong-Il n-ar fi parasit capitala in week-end-ul in care acesta a murit.

×
Subiecte în articol: kim jong il Kim Jong-un kim ir-sen