x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Si Rusia a avut un 11 septembrie

Si Rusia a avut un 11 septembrie

28 Aug 2004   •   00:00

Serviciul rus de securitate a confirmat: cel putin unul dintre cele doua avioane Tupolev care s-au prabusit miercuri, aproape in acelasi timp, provocand moartea a 89 de persoane, a fost tinta unui atac terorist.

IRINA CRISTEA

Ipoteza unui atentat terorist s-a confirmat ieri in cazul avionului Tupolev care decolase la Moscova cu destinatia Soci.

Responsabilii serviciului de securitate (FSB, fostul KGB) au anuntat ieri ca prabusirea aparatului Tu-154 a fost opera unei grupari criminale, confirmand speculatiile facute de mass-media ruse inca de la producerea tragediei. "Datele preliminare arata ca cel putin una dintre catastrofele aeriene, mai precis cea din regiunea Rostov, este rezultatul unui act terorist", a sunat declaratia purtatorului de cuvant al FSB, Serghei Ignacenko.

REVENDICAT DE ISLAMISTI. De altfel, un grup islamist, "Brigadele Islambouli", a anuntat pe Internet ca prabusirea ambelor avioane este rezultatul unei ample operatiuni a militantilor sai. "Mujahedinii nostri au reusit sa deturneze avioanele, in ciuda dificultatilor pe care le-au intampinat la inceput", se arata in declaratia revendicativa. Reprezentantii gruparii sustin ca cinci "mujahedini" s-au aflat in fiecare avion, ca operatiunea va fi urmata de altele asemanatoare si ca scopul lor este de a-i sprijini pe rebelii ceceni.

EXPLOZIBIL. Dovezile descoperite pana acum de anchetatori confirma si ele, fara drept de apel, ipoteza unui atac terorist. Este vorba, in primul rand, de urmele de explozibil gasite pe mai multe fragmente din avion. Potri-vit analizelor preliminare, se pare ca substanta in cauza este hexogenul, un compus chimic cu potential explozibil extrem de important, foarte sensibil la socuri.

DOUA FEMEI. Reprezentantul FSB a mai anuntat ca, in urma investigatiilor, s-a stabilit "un anumit numar de persoane" care ar putea fi implicate in atacul terorist de la bordul avionului. Se pare ca majoritatea pistelor anchetei duc spre o femeie de nationalitate cecena, care s-ar fi numarat printre cei peste 40 de pasageri ai Tupolevului 154. Numele femeii, asa cum a fost anuntat de autoritatile ruse, este S. Djabrailova. Anchetatorii nu sunt preocupati doar de faptul ca numele este foarte frecvent in Cecenia, dar si de amanuntul cel putin ciudat ca nici un membru al familiei nu s-a interesat de soarta ei, cum s-a intamplat in cazul rudelor celorlalti pasageri.

O alta cecena, Amanti Nigaieva, s-a aflat la bordul aparatului Tu-134, care s-a prabusit in regiunea Tula, la 180 de kilometri sud de Moscova. De altfel, chiar la o zi dupa producerea tragediei, un ziar din Rusia nota, citand surse oficiale, ca doua cecene si-au cumparat bilete pentru cele doua zboruri cam la aceeasi ora, din acelasi loc, s-au prezentat pentru formalitatile de imbarcare in acelasi timp, dupa care una a urcat la bordul Tupolevului 154, iar cealalta - la al Tupolevului 134.

Informatiile privind-o pe Nigaieva sunt cam singurele pe care anchetatorii le au pana acum in cazul avionului prabusit la Tula. Nu s-au descoperit urme de explozibil, iar cutia neagra este foarte deteriorata si sunt slabe sperante ca le va fi de folos expertilor.

DOVADA

"Datele preliminare arata ca cel putin una dintre catastrofele aeriene, mai precis cea din regiunea Rostov, este rezultatul unui act terorist" - Serghei Ignacenko, Purtatorul de cuvant al FSB

BOMBA FOLOSITA DE CECENI

Hexogenul este o versiune imbunatatita a trinitrotoluenului (TNT). Are forma unei pudre albe si fine, fara miros sau gust, care explodeaza imediat ce este aprinsa. Hexogenul este o mai veche cunostinta a anchetatorilor rusi, intrucat separatistii ceceni il utilizeaza destul de frecvent. El a fost la originea exploziei din septembrie 1999, cand 300 de oameni au murit in Moscova si in alte doua orase din Rusia, in urma unei serii de atentate. Hexogenul a fost folosit si la bombardamentul din anii ’80 asupra capitalei libaneze Beirut, precum si in tentativa de asasinare a presedintelui Macedoniei, in 1995.
×
Subiecte în articol: externe