x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Peste 100 de persoane au evadat dintr-o tabără cu rude ale luptătorilor Statului Islamic

Siria: Peste 100 de persoane au evadat dintr-o tabără cu rude ale luptătorilor Statului Islamic

13 Oct 2019   •   13:45
Siria: Peste 100 de persoane au evadat dintr-o tabără cu rude ale luptătorilor Statului Islamic

Peste 100 de persoane, femei care au legătură cu Statul Islamic şi copii ai acestora, au evadat dintr-o tabără păzită de forţele de securitate sub comanda kurzilor sirieni, în nordul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu sediul la Londra).
Citând surse din tabăra de la Ain Issa, directorul OSDO, Rami Abdulrahman, a declarat că în acolo este o stare de anarhie. Evadaţii ar fi cetăţeni străini, însă organizaţia nu a fost în măsură să precizeze naţionalităţile acestora.

Administraţia sub control kurd din nordul Siriei anunţase anterior că unele rude ale luptătorilor grupării teroriste Stat Islamic au reuşit să iasă din tabără după ce aceasta a fost bombardată de armata turcă şi aliaţii săi sirieni. Un reprezentant al Forţelor Democrate Siriene (FDS), principala coaliţie a combatanţilor kurzi şi arabi care controlează vaste regiuni în nordul şi nord-estul Siriei, a declarat că nu au detalii despre situaţia din tabără.

"Asaltul militar brutal condus de Turcia şi mercenarii săi se desfăşoară în apropierea taberei din Ain Issa, unde se află mii (de membri) de familii ale SI. Unii au reuşit să evadeze după ce bombardamentele au vizat tabăra", a anunţat și administraţia autonomă kurdă.

Adresându-se ONU, dar şi coaliţiei internaţionale împotriva SI, condusă de Washington, autorităţile kurde au cerut o intervenţie rapidă pentru a împiedica o catastrofă ale cărei consecinţe nu se vor limita doar la Siria.

Circa 12.000 de combatanţi din Stat Islamic, sirieni, irakieni, dar şi între 2.500 şi 3.000 de străini originari din 54 de ţări, sunt deţinuţi în închisorile kurde, potrivit statisticilor oficiale furnizate de kurzi. Totodată, în taberele de persoane strămutate se află circa 12.000 străini, 8.000 de copii şi 4.000 de femei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: osdo siria kurzi stat islamic