x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria promite că va răspunde atacurilor lansate de Israel pe teritoriul său “la momentul oportun”

Siria promite că va răspunde atacurilor lansate de Israel pe teritoriul său “la momentul oportun”

de Marina Constantinoiu    |    06 Mai 2013   •   17:57
Siria promite că va răspunde atacurilor lansate de Israel pe teritoriul său “la momentul oportun”

Siria va alege momentul oportun pentru a răspunde raidurilor desfăşurate în ultimele zile de Israel asupra teritoriului sirian, a afirmat luni, la Beirut, un responsabil politic sirian apropiat regimului de la Damasc, citat de AFP.

''Siria va răspunde agresiunii israeliene, dar va alege momentul oportun pentru a face acest lucru. Acest lucru nu se va întâmpla imediat, întrucât Israelul este în stare de alertă. Vom aştepta, dar vom răspunde'', a declarat pentru AFP responsabilul citat.  Autorităţile siriene au anunţat că atacurile israeliene au vizat duminică trei poziţii ale armatei siriene, situate la nord-est de Jamraya, la Mayssaloun şi la aeroportul Al-Dimas.

Israelul a desfăşurat începând de vineri două raiduri în Siria, explicând că doreşte să împiedice un transfer de arme către Hezbollah, mişcare libaneză aliată cu Damascul şi Teheranul.  Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra) a precizat că cel puţin  42 soldaţi sirieni au fost ucişi în aceste raiduri.

Temându-se de o escaladare a tensiunilor în regiune, ONU şi Rusia, unul dintre rarii aliaţi ai preşedintelui Bashar al-Assad, şi-au exprimat îngrijorarea după raidurile israeliene asupra poziţiilor militare din apropiere de Damasc şi ameninţările Iranului şi ale Hezbollahului libanez, alţi susţinători ai puterii siriene.

Un alt subiect de îngrijorare este presupusa folosire a armelor chimice în Siria, Carla del Ponte, membră a Comisiei de anchetă a ONU, afirmând că insurgenţii sirieni au făcut uz de gaz sarin.

Anterior, puterea siriană a avertizat că “această agresiune israeliană” va deschide calea către toate opţiunile şi televiziunea de stat a avertizat că “rachetele sunt gata să lovească obiective precise”.

De teama unor eventuale represalii, Israelul a anunţat desfăşurarea a două baterii antirachetă în nordul teritoriului, ordonând închiderea spaţiului aerian în această zonă, până luni seara, şi întărind securitatea în jurul ambasadelor.


 

×