x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria. Raid aerian după atacul chimic. Originea e neclară

Siria. Raid aerian după atacul chimic. Originea e neclară

de Daniela Ivan    |    10 Apr 2018   •   08:35
Siria. Raid aerian după atacul chimic. Originea e neclară

Cel puţin 14 persoane au murit după ce baza militară Tiyas, aflată în oraşul sirian Homs, a fost lovită luni dimineaţă de rachete, a informat agenţia de presă siriană SANA. Originea atacului asupra aeroportului militar T-4 rămâne neclară. Iniţial presa siriană a acuzat SUA, dar ulterior a retras acuzaţiile. Pe de altă parte, armata rusă a declarat că două avioane de război israeliene F-15 au efectuat loviturile asupra bazei aeriene.

 

Statele Unite au negat rapid orice responsabilitate, asigurând că forţele lor armate "nu efectuează lovituri aeriene în Siria". Acuzaţiile ziariştilor de la SANA au avut la bază faptul că Statele Unite şi Franţa au ameninţat în ultimele săptămâni că vor efectua lovituri în Siria în cazul unui atac chimic. Şi francezii au negat. "Nu am fost noi", a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei franceze, colonelul Patrik Steiger, pentru AFP.

Pe de altă parte, armata rusă a declarat că două avioane de război israeliene F-15 au efectuat loviturile asupra bazei aeriene a regimului sirian T-4, informează agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters şi France Presse. Interfax a citat Ministerul rus al Apărării declarând că "două avioane F-15 ale armatei israeliene au lovit aerodromul între 3:25 şi 3:53 ora Moscovei (0:25 şi 0:53 GMT) cu ajutorul a opt rachete teleghidate din teritoriul libanez, fără a intra în spaţiul aerian sirian".

Sâmbătă, un grup de rebeli şi membri ai echipelor de salvare în oraşul controlat de insurgenţi Douma din apropiere de Damasc au denunţat un presupus atac cu "gaze toxice" ce a făcut zeci de morţi şi a provocat un val de condamnări internaţionale. Puterea lui Bashar al-Assad a negat orice responsabilitate pentru acest presupus atac contra ultimului bastion al rebelilor în Douma. Şi specialiştii ruşii, prezenţi la locul atacului, susţin că nu au găsit "nicio urmă" de substanţă chimică.

Forţe ruse, iraniene şi ale mişcării libaneze Hezbollah, aliate ale regimului lui Bashar al-Assad, sunt staţionate la baza T-4, potrivit OSDO, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

Israelul a efectuat în ultimele luni mai multe raiduri în Siria împotriva unor baze ale regimului şi aliaţilor săi

×