x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Razboiul a modificat harta demografica a tarii!

Siria: Razboiul a modificat harta demografica a tarii!

25 Mai 2018   •   12:33
Siria: Razboiul a modificat harta demografica a tarii!

Sapte ani de razboi si deplaarile masive au redesenat harta demografica a Siriei, trasant frontiere adanci, greu de sters pe viitor, intre comunitatile etnica, religioasa si politice ale tarii.

 

In aceasta noua Sirie, opozantii regimului au fost vanati in numeroase regiuni, minoritatile sunt si mai risipite si comunicatile geografice mai omogene. Cu 11 milioane de sirieni refugiati in strainatate sau deplasati in interiorul tarii, dar fara perspective clare de a reveni la casele lor, aceasta remaniere demografica risca sa dureze, cred analistii.

Abou Moussad al-Moukassar, un rebel de 25 de ani, intelege ca, probabil, nu va mai reveni niciodata in orasul natal, Homs, aflat acum sub controlul total al trupelor presedintelui Bachar al-Assad. "Nu as putea trai sub ocupatie sau coabita cu alauitii", spne el, referindu-se la minoritatea religioase careia ii apartine presedintele intr-un stat majoritar sunnit. "I-am explicat fiului meu, care ii detesta, la randul lui, pe acesti oameni care ne-au facut numai rau", a adaugat el.

Razboiul in Siria a debutat in 2011 cu reprimarea unei manifestatii care cereau reforme democratice. Totul s-a complicat cu intrarea in joc a unor actori regionali, puteri straine si grupari jihadiste.

Pentru prima data, Abou Moussab, de confesiune sunnita, a parasit Homs in 2014, plecand spre zonele rurale rebele din jur. Recent, alta retragere negociat l-a constrans sa plece din nou la drum impreuna cu familia, spre regiunea Idleb, majoritar sunnita, devenita refugiu pentru sute de mii de rebeli si familiile lor. "Structura demografica s-a modificat fara sa ne dam seama: statul este divizat", a regretat Abou Moussab.

"Nordul este sunnit, Nord-Estul este kurd, alauitii si siitii fiind concentrati in special in Latakia, Tartous si Homs", a continuat el. 

×