x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Rusia a blocat la ONU o declarație americană, cerând încetarea ofensivei turce

Siria: Rusia a blocat la ONU o declarație americană, cerând încetarea ofensivei turce

12 Oct 2019   •   13:05
Siria: Rusia a blocat la ONU o declarație americană, cerând încetarea ofensivei turce

Rusia a blocat  la ONU un proiect american al unei declarații a Consiliului de Securitate, cerând Turciei să înceteze ofensiva sa militară din nordul Siriei, au declarat surse diplomatice. Moscova a întrerupt o procedură de adoptare a acestui text care trebuia să aibă loc aseară, la orele 19.30 GMT. China a ascultat de Rusia, și s-a opus adoptării acestuia.

Proiectul, care în versiunea iniţială cerea Ankarei doar să revină la diplomaţie în loc să recurgă la mijloace militare, a fost înăsprit după observaţiile făcute de statele membre ale Consiliului de Securitate, în ultimele 24 de ore.

Textul final cere Turciei "să-şi înceteze operaţiunea militară şi să utilizeze pe deplin canalele diplomatice pentru a-şi rezolva problemele de securitate". Subliniază, totodată, "profunda preocupare a Consiliului în faţa operaţiunii militare turce şi implicaţiilor acesteia, în special dimensiunile lor umane şi de securitate". Proiectul mai cere tuturor părţilor implicate să protejeze civilii şi să permită un acces umanitar durabil în Siria. El avertizeză contra pericolului refacerii organizaţiei jihadiste Stat Islamic şi atrage atenția că întoarcerea refugiaţilor în Siria se poate face numai în siguranţă şi pe bază de voluntariat.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu Rusia Turcia sua