x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria, Rusia, Iranul și Turcia critică afirmațiile lui Trump despre statutul Înălțimilor Golan

Siria, Rusia, Iranul și Turcia critică afirmațiile lui Trump despre statutul Înălțimilor Golan

22 Mar 2019   •   13:57
Siria, Rusia, Iranul și Turcia critică afirmațiile lui Trump despre statutul Înălțimilor Golan
Sursa foto: François Lacasse

Siria, Rusia, Iranul şi Turcia au răspuns cu critici dure vineri la mesajul postat pe Twitter de preşedintele american Donald Trump potrivit căruia 'este timpul' ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, teritoriu ocupat şi anexat de acesta de la Siria în urma Războiului de Şase Zile din 1967, relatează dpa. 

Siria "condamnă în cei mai duri termeni declaraţiile iresponsabile ale preşedintelui Trump cu privire la Înălţimile Golan ocupate'', a declarat o sursă din cadrul Ministerului de Externe sirian pentru agenţia de presă SANA. 

Afirmaţiile făcute de Trump cu privire la teritoriul care a fost luat de la Siria în războiul arabo-israelian din 1967 "exprimă părtinirea oarbă a SUA pentru entitatea de ocupaţie sionistă şi sprijinul său nelimitat pentru un comportament agresiv", a adăugat sursa citată. Siria şi Israelul au purtat mai multe războaie în ultimele decenii şi nu au încheiat niciodată un acord de pace. 

La rândul său, Kremlinul a indicat vineri că există o speranţă că apelul preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan să rămână doar un apel şi să nu fie pus în aplicare, notează Reuters. 

"Este doar un apel până acum. Să sperăm că va rămâne un apel", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei teleconferinţe. El a menţionat de asemenea că astfel de afirmaţii riscă să destabilizeze în mod grav Orientul Mijlociu şi să afecteze eforturile de a găsi o soluţie de pace în regiune. 

Iranul a condamnat de asemenea ferm afirmaţiile făcute de Trump, calificându-le ca fiind periculoase. ''Afirmaţia personală şi nepotrivită făcută de Trump este periculoasă şi va duce şi la alte crize în Orientul Mijlociu'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Ghassemi. 

Declaraţiile făcute de Trump "au adus regiunea în pragul unei noi crize", a declarat de asemenea preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la un summit al miniştrilor de externe din ţările musulmane, vineri la Istanbul. "Nu putem niciodată să permitem ca ocuparea Înălţimilor Golan să fie justificată'', a spus Erdogan. 

''După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, care sunt de o importanţă strategică şi de securitate crucială pentru Statul Israel şi Stabilitatea Regională!'', a scris preşedintele american într-un mesaj postat joi pe Twitter. 

Demersuri în acest sens au fost făcute în ultimul timp, Israelul insistând pentru recunoaşterea suveranităţii sale asupra Înălţimilor Golan, în timp ce unii membri ai Partidului Republican al preşedintelui Trump au susţinut ideea. 

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care foloseşte relaţia sa cu Trump în alegerile cheie de luna viitoare, a salutat afirmaţia acestuia şi i-a mulţumit. Israelul a anexat Golanul în 1981, deşi această acţiune nu este recunoscută la nivel internaţional. Circa 23.000 de druzi apatrizi trăiesc în acest teritoriu în oraşe şi sate înconjurate de colonii în care locuiesc circa 20.000 de israelieni.

AGERPRES

×